20:24 / 19.06.2018.

Autor: I.B./HRT

Fondovi EU-a za razvoj otoka

-

-

Foto: - / -

Delegacija Glavne uprave za energetiku Europske komisije u utorak je počela svoj prvi trodnevni studijski posjet hrvatskim otocima.
Oko 15 milijuna stanovnika Europske unije živi na otocima pa je u Bruxellesu nedavno osnovano Tajništvo za otoke. Za prvo studijsko putovanje izaslanstvo Europske komisije odabralo je - Hrvatsku. U iduća tri dana posjetit će nekoliko hrvatskih otoka u želji da se na njima uspostavi - energetska samoodrživost.

Danski Samso i njemački Borkum poznati su energetski neovisni otoci. Tomu teži i naš zeleni otok Krk, lider u odvajanju i recikliranju otpada. Krk godinama iskorištava energiju sunca, vjetra i biomasu, a na otoku je već i 11 električnih vozila. Krk baš kao i pedesetak naših naseljenih otoka računa na europski novac. A da ga mogu dobiti, čuli su od delegacije Europske komisije koja je danas obišla Krk i Cres.

Novac je to kojim Komisija podupire projekte korištenja čiste energije.

Oživljavanju naših otoka ukupno sa 130 tisuća stanovnika pridonijet će i novi  Zakon o otocima.

Europsko izaslanstvo posjetit će i Lošinj, Unije, Pag i Zadar - kako bi iz prve ruke doznali što tišti otočane i kako pomoći da im unaprijede život.

Posjet hrvatskim otocima zajednički su organizirali zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, priopćio je ured zastupnika Picule.

Radni posjet uslijedio je nakon uspostave Tajništva za otoke u okviru Europske komisije, kojeg je omogućio amandman zastupnika Picule vrijedan 2 milijuna eura, koji su namijenjeni za funkcioniranje Tajništva za otoke. To je prvo radno tijelo u povijesti EU namijenjeno isključivo otocima.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!