09:47 / 22.11.2020.

Autor: T.V./Hina

Francuska će početi ublažavati karantenu u tri faze

Foto:  REUTERS/Charles Platiau

Foto: REUTERS/Charles Platiau

Foto: - / REUTERS

Francuska će sljedećih tjedana početi ublažavati mjere karantene u tri faze kako bi izbjegla novo širenje epidemije.
Francuska će sljedećih tjedana početi ublažavati mjere karantene u tri faze kako bi izbjegla novo širenje epidemije, rekla je vlada u nedjelju.

➡️ Koronavirus - najnovije informacije
➡️ Sve o koronavirusu

Predsjednik Emmanuel Macron u utorak će se obratiti naciji u vezi sa stanjem s pandemijom i možda objaviti djelomično ublažavanje ograničenja koja su na snazi od 30. listopada.

- Emmanuel Macron iznijet će izglede za nekoliko tjedana, pogotovo kako da prilagodimo svoju strategiju. Pitanje je kako da prilagodimo mjere karantene da se zdravstvena situacija poboljša, ali i da izbjegnemo novo izbijanje epidemije, rekao je glasnogovornik Gabriel Attal. Bit će tri faze ublažavanja (karantene) s obzirom na zdravstvenu situaciju i rizike povezane s nekim tvrtkama: prva faza oko 1. prosinca, zatim prije blagdana za kraj godine i onda od 1. siječnja 2021., dodao je Attal.

Macron je rekao da će druga karantena u državi, koja je počela 30. listopada, trajati najmanje četiri tjedna. Ograničenja obuhvaćaju zatvaranje trgovina koje ne prodaju nužne potrepštine, restorana i barova.

No, s nedavnim podacima koji pokazuju kako je Francuska na putu da zaustavi nagli porast zaraze koronavirusom, vlada je pod pritiskom trgovina i tvrtki da na vrijeme ublaži ograničenja za božićnu sezonu kupnje koja je za mnoge trgovce najvažniji dio godišnjeg prometa.

- Obvezali smo se da ćemo im omogućiti da se (trgovine) ponovno otvore oko 1. prosinca ako se zdravstvena situacija popravi, što se čini da jest, rekao je Attal. Barovi i restorani, međutim, i dalje će imati ograničenja, dodao je.

Ministar zdravstva Olivier Veran rekao je u četvrtak da će pobijediti u borbi s koronavirusom, ali to je bitka koja će potrajati te upozorio da zatvaranje nije gotovo.

Broj novozaraženih u Francuskoj je u subotu porastao za 17.881, što je niže od 22.882 zabilježenih u petak, dok broj oboljelih od covida-19 u bolnicama pada peti dan zaredom i pao je na 31.365.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!