Francuska će produžiti razmak između prve i druge doze mRNA cjepiva

07:23 / 11.04.2021.

Autor: Hina/HRT/D.D.

Dulji razma između prve i druge doze cjepiva

Dulji razma između prve i druge doze cjepiva

Foto: Nathalia Angarita / REUTERS

Francuska će produžiti razmak između prve i druge doze mRNA cjepiva protiv COVID-a, odnosno cjepiva Pfizer/BioNTecha i Moderne, s četiri na šest tjedana kako bi ubrzala kampanju cijepljenja, najavio je francuski ministar zdravstva Olivier Veran za tjednik JDD.

- To će nam omogućiti da brže cijepimo, a da ne smanjujemo zaštitu, objasnio je Veran listu.

Francuska je odobrila cijepljenje mRNA cjepivima Pfizer/BioNTecha i Moderne.

Veran je također rekao da će od ponedjeljka cjepivo AstraZenece ponuditi svima starijima od 55, a ne samo onima s ozbiljnim faktorima rizika od težih posljedica koronavirusne bolesti.

Nakon sporog početka francuska kampanja cijepljenja se uhodala, ali prosječni dnevni broj novozaraženih još je oko 40.000, a zemlja će u idućem tjednu sigurno prijeći broj od 100.000 smrtnih slučajeva povezanih s COVID-om.

Veran je rekao da ima znakova da je treće nacionalno zatvaranje uvedeno prošlog vikenda počelo usporavati širenje zaraze.

Broj novozaraženih "i dalje je vrlo visok", rekao je Veran i dodao da "možemo očekivati da će razdoblje stabilizacije doći na jesen", objavljuje JDD u nedjelju.

- No za sada moramo ovako ići dalje, zaključio je francuski ministar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!