11:08 / 30.06.2021.

Autor: M.M./Hina/HRT

Francuska će vjerojatno imati četvrti val COVID-a

Uvođenje cjepiva ublažit će učinak novog vala

Uvođenje cjepiva ublažit će učinak novog vala

Foto: Davorin Visnjic / Pixsell

Francuska će vjerojatno imati četvrti val Covida-19, zbog ponovne pojave slučajeva uzrokovanih delta varijantom virusa, prvotno otkrivenoj u Indiji, rekao je vodeći znanstveni savjetnik francuske vlade profesor Jean-François Delfraissy.

Ipak, Delfraissy je dodao da će uvođenje cjepiva protiv Covida-19 pomoći ublažiti učinak ovog novog vala virusa, za koji mnogi medicinski stručnjaci misle da bi mogao pogoditi Francusku do rujna ili listopada.

- Mislim da ćemo imati četvrti val, ali bit će puno umjereniji od prijašnja tri vala, jer je razina cijepljenja drugačija nego prije, rekao je Delfraissy za francuski radio.

Francuski epidemiolog Arnaud Fontanet, koji također savjetuje francusku vladu u znanstvenim pitanjima, rekao je za BFM TV da očekuje da će se broj zaraženih Covidom-19 u Francuskoj ponovno povećati u rujnu ili listopadu.

Ministar zdravstva Olivier Veran rekao je ranije ovog tjedna da delta varijanta virusa, zbog čije su brzine širenja u svijetu neke zemlje ponovno uvele ograničenja putovanja, sada predstavlja oko 20 posto slučajeva u Francuskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!