Francuska: Donji dom parlamenta glasao da pobačaj bude ustavno pravo

24.11.2022.

20:39

Autor: V.K./HRT/Hina

Pobačaj ustavno pravo

Pobačaj ustavno pravo

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Donji dom francuskog parlamenta u četvrtak je velikom većinom glasao da se pravo na pobačaj uvrsti u ustav, a zastupnici ljevice i centra rekli su da je poništenje povijesne presude u Sjedinjenim Državama u lipnju ove godine pokazalo potrebu nužnost za novim koracima.

Parlament je odobrio prijedlog, koji je podnijela oporba ljevice s 337 glasova 'za' i 32 protiv, ali put do uvrštenja prava na pobačaj u ustav neće biti lagan jer nacrt zakona pod istim uvjetima mora odobriti Senat u kojem desnica ima većinu.

Prošlog mjeseca Senat je odbacio međustranački prijedlog zakona koji je imao za cilj pravo na pobačaj i kontracepciju učiniti dijelom ustava.

Upravo zbog toga u četvrtak je izglasan kompromisni tekst u nadi da će proći u Senatu, dodaje agencija France presse.

Međutim, sljedeći tjedan donji dom će ponovno glasovati o unosu prava na pobačaj u ustav kada Renesansna stranka predsjednika Emmanuela Macrona iznese vlastiti prijedlog zakona o tom pitanju.

Žene imaju pravo na pobačaj u Francuskoj od 1975., kada je legaliziran. Zakon je od tada ažuriran nekoliko puta, a posljednja izmjena u veljači produljuje pristup pobačaju s 12 na 14 tjedana trudnoće.

- Uvrštenjem prava na pobačaj u ustav dodatno bi se zaštitilo to pravo i otežalo njegovo poništenje u Francuskoj, rekla je Mathilde Panot, zastupnica stranke Nepokorena Francuska.
 
Uvođenjem prava na pobačaj u ustav, Francuska bi postala pionir u pogledu prava žena, rekla je Panot i dodalas kako je cilj spriječiti bilo kakvo nazadovanje.

- Ne želimo dati nikakvu šansu ljudima koji su neprijateljski raspoloženi prema pravima na pobačaj i kontracepciju, dodaje.

Prava na pobačaj šire su prihvaćena u Francuskoj nego u Sjedinjenim Državama ili nekim drugim zemljama članicama EU-a. Otprilike 83 posto Francuza sretno je zbog činjenice da je abortus legalan, pokazala je anketa Ifopa provedena u srpnju, što je 16 postotnih bodova više nego prije otprilike 30 godina.

Ista anketa pokazala je da 81 posto ispitanika podupire unošenje prava na pobačaj u ustav.

Ipak, konzervativci i krajnja desnica uvelike su mu se protivili i mnogi bi samo razmotrili davanje veće težine zakonu iz 1975. godine.

- Prestanite se igrati sa strahovima od ukidanja prava na pobačaj za što znate da je nemoguće u Francuskoj, rekla je zastupnica ekstremne desnice Emmanuelle Menard.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!