13:53 / 03.02.2021.

Autor: T.V./Hina

Francuska i Španjolska otvorene za Sputnjik V

Cijepljenje

Cijepljenje

Foto: Zeljko Lukunic / PIXSELL

Francuska i Španjolska otvorene su za korištenje ruskog cjepiva protiv COVID-a, Sputnjik V, ako odgovaraju standardima i odobri li ih EMA, objavile su u srijedu te dvije države.

- Sputnjik će moći biti distribuiran u Francuskoj ako "odgovara znanstvenim standardima i europskim zahtjevima", izjavio je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian. Ako Sputnjik odobri Europska agencija za lijekove (EMA), a u Francuskoj visoke zdravstvene vlasti, nema razloga za blokadu njegove distribucije, rekao je ministar na radiju Europe 1.

- Cjepiva nemaju državljanstvo. Važno je imati cjepivo koje djeluje, navelo je francusko ministarstvo vanjskih poslova.

Španjolska vlada također je otvorena za ideju da se upotrebljava rusko cjepivo protiv COVID-a, nakon što ga odobri EMA.

- Ova vlada će otvoreno i s entuzijazmom dočekati svako cjepivo koje ima odobrenje Europske agencije za lijekove (EMA). To je jedini uvjet, rekla je u parlamentu španjolska ministrica zdravstva Carolina Darias.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u utorak da je sklona korištenju ruskog cjepiva u Europi, nakon pozitivnih znanstvenih rezultata o njegovoj učinkovitosti.

Cjepivo Sputnjik V, u vezi s kojim je Rusija bila optužena da nije dovoljno transparentna, djelotvorno je 91,6 posto protiv simptomatskih oblika COVID-a, pokazali su rezultati koji su u utorak objavljeni u medicinskom časopisu The Lancet, a potvrdili su ih neovisni stručnjaci.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!