Francuska je odbila 123 izbjeglice s broda Ocean Viking

18.11.2022.

18:38

Autor: Hina/HRT

Ocean Viking

Ocean Viking

Foto: Antonio Parrinello / REUTERS

Pariz je odbio primiti 123 od 234 izbjeglice sa spasilačkog broda Ocean Viking, koji je bio umiješan u politički spor zbog nove talijanske imigracijske politike, objavio je u petak francuski list Le Figaro.

Nakon inspekcije je odlučeno da postupak za dobivanje azila neće biti pokrenut za 123 izbjeglice koji su stigli u luku Toulon na jugu Francuske prošlog tjedna, rekao je ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin državnom vijeću u Parizu, prema listu Le Figaro.

Darmanin je prije nekoliko dana izjavio da bi se repatrijacija neprihvaćenih migranata trebala organizirati zajedno sa zemljom u kojoj je brod registriran, čim to bude moguće.

Odluka nove talijanske krajnje desne vlade, predvođene premijerkom Giorgiom Meloni, da ne dopusti Ocean Vikingu ulazak u talijansku luku izazvala je spor s Francuskom, koja je Italiju optužila za kršenje međunarodnog prava.

Francuski su pak konzervativni i desničarski političari kritizirali odluku vlade da primi brod iz humanitarnih razloga.

Francuska, Njemačka i devet drugih zemalja su rekle da su spremne prihvatiti izbjeglice sa spasilačkog broda s mogućnošću azila.

U četvrtak je objavljeno da je 26 od 44 maloljetnika s broda Ocean Viking već pobjeglo iz svog privremenog smještaja.

Predsjedateljica vijeća departmana je objasnila da su mladi izbjeglice, uglavnom iz Eritreje, svojevoljno napustili smještaj kako bi se pridružili svojim obiteljima u Njemačkoj, Norveškoj i Švedskoj.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!