20:23 / 08.11.2021.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Francuska: Katolička Crkva razmatra odštete zlostavljanima

Crkva

Crkva

Foto: Christian Crämer / Pixabay

Katolička Crkva u Francuskoj spremna je prodavati imovinu, koristiti svoje rezerve, pa čak i zadužiti se kako bi isplatila odštetu ljudima koje su zlostavljali pripadnici klera, objavili su tamošnji vjerski čelnici. 

- Donacije vjernika ne smiju se koristiti za odštete, rekao je nadbiskup Eric de Moulins-Beaufort na sastanku francuskih biskupa.

Crkveni čelnici nisu još odlučili koliki će biti iznos odšteta. Nadaju se da će s tužiteljima dogovoriti tužbe protiv optuženih za korištenje Crkvenih položaja za zlostavljanje djece. Izvješće objavljeno u listopadu tvrdi da su pripadnici klera u Francuskoj od pedesetih godina do danas zlostavljali oko 330 tisuće djece.

Crkva je u petak prihvatila da snosi institucionalnu odgovornost za te napade te je priznala da je zlostavljanje imalo sustavnu dimenziju.

Radne skupine kojima koordiniraju žrtve i predstavnici laika trebali bi istražiti razloge raširenog seksualnog nasilja u redovima Crkve, prenosi agencija dpa.

-Trebale bi donijeti i pravila o nadzoru vjerskih dužnosnika kako se ti zločini ne bi ponovili u budućnosti, kazao je nadbiskup.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!