22:41 / 20.11.2021.

Autor: M.M./HRT/Hina

Francuska: Mimohodi za ženska prava

Mimohod za ženska prava

Mimohod za ženska prava

Foto: Benoit Tessier / Reuters

Dvije godine nakon donošenja mjera za suzbijanje obiteljskog nasilja, ocijenjenih nedostatnim, tisuće ljudi okupile su se u gradovima diljem Francuske tražeći veću zaštitu i prava žena koje se nadaju da će ih odgovorni čuti pet mjeseci prije predsjedničkih izbora.

- Nekažnjivost mora prestati, odgoj za ravnopravnost mora biti prioritet, isticalo se u pozivu na prosvjed u organizaciji ženske udruge #MiSve i šezdesetak organizacija, sindikata i političkih stranaka.

Subotnji mimohodi organizirani su prije Međunarodnog dana suzbijanja nasilja nad ženama 25. studenog. U Parizu je skup prije dvije godine privukao stotinjak tisuća ljudi, rekli su sudionici, a policija je procijenila da ih je bilo 35.000.

- Nasilje nije sudbina, ono mora prestati, istaknula je pred novinarima Marylie Breuil iz udruge #MiSve u pariškoj povorci. Rekla je da od predsjedničkih kandidata očekuje "snažno zauzimanje za prevenciju".

Ministrica za ravnopravnost spolova Elisabeth Moreno branila je rad vlade na radiju Europe 1, govoreći o porastu smještajnih kapaciteta za 60 posto, obuci policajaca, uvođenju narukvica protiv približavanja i S.O.S. telefonima za žene žrtve nasilje.

- Svako ubojstvo žene je previše, ali vidimo da sve ove mjere počinju donositi rezultat, rekla je.

U Francuskoj je oko 220.000 žena žrtava nasilja, a 94.000 su silovane svake godine, upozorava "MiSve. Od 1. siječnja 101 ženu ubili su njihovi partneri, pokazuju podaci udruge "Ubojstva žena od strane partnera ili bivšeg partnera".

- Ovakvo nasilje nad polovicom čovječanstva više se ne može trpjeti, rekao je kandidat Zelenih na predsjedničkim izborima Yannick Jadot, sudionik pariške povorke.

Prosvjednici su tražili više sigurnih kuća za žene koje pobjegnu od nasilnog supruga ili partnera. Trenutačno oko 40 posto žrtava nema nikakve mogućnosti smještaja, a tek ih 12 posto dobije primjeren smještaj uz pravnu i psihološku pomoć, navodi se u izvješću koje je u četvrtak objavila Ženska zaklada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!