12:57 / 31.05.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

Francuska od danas dopušta cijepljenje svim dobnim skupinama

Cijepljenje

Cijepljenje

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Od ponedjeljka se svi stanovnici Francuske, neovisno o dobi ili zdravstvenom stanju, mogu cijepiti protiv covida-19, u vrijeme dok država postepeno ublažava mjere uvedene zbog pandemije.

U potpunosti sam uvjeren da ćemo vidjeti da će se velik broj ljudi sada cijepiti, rekao je Alain Fischer, čelnik za cijepljenje u francuskoj vladi, na televiziji LCI.

Proširenje kampanje cijepljenja proglasio je ključnom fazom za zaštitu stanovništva i povratak u normalniji život, prenosi agencija France Presse.

Francuzi će morati biti strpljivi u čekanju cjepiva jer rezervacije termina, dostupne od četvrtka, postepeno pristižu na specijalizirane internetske platforme, rekao je ministar zdravlja Olivier Veran. Platforma Doctolib priopćila je da možda neće odmah odgovoriti na sve zahtjeve zbog i dalje ograničenog broja doza cjepiva.

U lipnju se očekuje pošiljka od 76,7 milijuna doza, u odnosu na 44,5 milijuna primljenih u svibnju.

Najmanje jednu dozu u Francuskoj je primilo 25,4 milijuna stanovnika, odnosno 38 posto ukupne i 48,4 posto odrasle populacije. Dvije doze primilo je oko 10,7 milijuna ljudi.

Fischer procjenjuje da postoje dobri izgledi da će vlada biti iznad svog cilja od 30 milijuna prvih doza cjepiva do 15. lipnja.

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Europu Hans Kluge kazao je kako je za kraj pandemije potrebno cijepiti najmanje 70 posto svjetskog stanovništva, dodavši kako Europa i dalje presporo cijepi svoje stanovništvo.

U 53 država koje pripadaju europskom WHO-u cijepljeno je samo 26 posto stanovništva, prenosi francuska agencija. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!