12:52 / 16.07.2020.

Autor: I.D./HINA

Francuska: Od sljedećeg tjedna obavezne maske u zatvorenim prostorima

Foto: REUTERS/Charles Platiau

Foto: REUTERS/Charles Platiau

Foto: - / REUTERS

Nakon što je predsjednik Macron tu odluku najavio 14. srpnja, pobornici obaveznog nošenja maski traže da se u primjenu te mjere krene odmah, uključujući i na radnim mjestima.
Od sljedećeg tjedna Francuska uvodi obavezno nošenje maski u svim zatvorenim prostorima otvorenim za javnost, "posebice u trgovinama", objavio je u četvrtak premijer Jean Castex.

- Ta mjera stupa na snagu sljedeći tjedan, rekao je premijer.

Po njegovim riječima nošenje maski predstavlja "mjeru prevencije i učinkovite zaštite".

Nakon što je predsjednik Emmanuel Macron tu odluku najavio 14. srpnja, pobornici obaveznog nošenja maski su to zdušno pozdravili, no traže da se u primjenu te mjere krene odmah, bez odlaganja, uključujući i na radnim mjestima.

U okrugu Mayenne, na zapadu zemlju, više je žarišta Covida-19, a broj novooboljelih u tjedan dana iznosi 50 na 100.000 stanovnika.

U pariškoj regiji, kazao je ministar zdravstva Olivier Véran, uočen je blagi povratak epidemije te je Francuze pozvao na "oprez".

Francuska je platila tešku cijenu epidemije koronavirusa, s više od 30.000 umrlih i gotovo dvomjesečnom karantenom cijele populacije, od sredine ožujka do sredine svibnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!