13:04 / 28.04.2021.

Autor: Hina/HRT/M.N.

Francuska odlučuje o izručenju članova Crvenih brigada

Piše li se crno pripadnicima Crvenih brigada?

Piše li se crno pripadnicima Crvenih brigada?

Foto: Stefano Rellandini / Reuters

Francuski predsjednik Emmanuel Macron odlučio je riješiti stari spor s Rimom povezan s bivšim pripadnicima Crvenih brigada koji su u Francuskoj dobili utočište, naredivši uhićenje njih deset, od kojih je sedam privedeno, a za tri se traga.

Talijanski premijer Mario Draghi izrazio je u srijedu zadovoljstvo odlukom Francuske da na zahtjev Italije počne sudski postupak u svrhu izručenja Italiji bivših pripadnika Crvenih brigada. Osobe uhićene u Francuskoj "odgovorne su za vrlo teške terorističke zločine i rane koje su još otvorene", istaknuo je Draghi u kratkoj izjavi. "Sjećanje na te barbarske zločine još je živo u svijesti Talijana", rekao je.


Svi ti ljudi u Italiji su osuđeni za terorističke napade počinjene sedamdesetih i osamdesetih godina. Odluka o izručenju deset ljudi, "na zahtjev Italije koja je s početka tražila 200 pojedinaca", u sklopu je takozvane "doktrine Mitterrand" (prema bivšem predsjedniku socijalista Françoisu Mitterrandu, na vlasti od 1981. do 1995.), iz 1985. godine kojom je odlučeno da azil mogu imati samo bivši brigadisti koj nisu okrvavili ruke.


Izručenje članova skupine krajnje ljevice koji su se sklonili u Francusku nakon "olovnih godina" obilježenih atentatima i nasiljem koje su Crvene brigade sijale od 1968. do 1982., odgovor je na dugogodišnji zahtjev Italije kojemu Francuska do danas nije udovoljavala. Od 1981. samo su dvije uredbe o izručenju bile potpisane, i to u mandatu predsjednika Jacquesa Chiraca pa je Paolo Persichetti izručen 2002., a Cesare Battisti trebao je biti izručen 2004., ali je pobjegao u Boliviju koja ga je izručila 2019.


Godine 2008., tadašnji predsjednik Nicolas Sarkozy odlučio je da neće primijeniti odluku o izručenju bivšu članicu Crvenih brigada Marinu Petrellu, osuđenu u Italiji na doživotni zatvor, zbog njezina lošeg zdravstvenog stanja. Petrella je među sedam osoba privedenih u srijedu ujutro, navodi talijanska policija. Pravosudna tijela sada trebaju odlučiti o njihovu izručenju, o svakom slučaju zasebno.


Radikalna mladež zadojena revolucionarnim romantizmom i uvjerena da se bori protiv fašizma sijala je teror Italijom 70-ih i 80-ih godina formiravši skupine krajnje ljevice, od kojih su Crvene brigade bile najčvršća strukturirane i odgovorni su za ubojstva sindikalista, sudaca, novinara, policajca i dužnosnika.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!