Francuska ograničava upotrebu Syngentinog herbicida

15.02.2023.

15:37

Autor: Hina/HRT/A.S.

Francuska ograničava upotrebu Syngentinog herbicida

Francuska ograničava upotrebu Syngentinog herbicida

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Francuska agencija za zdravlje i sigurnost ANSES ograničila je uporabu sredstva za uništavanje korova S-metolaklora, koji proizvodi švicarska Syngenta, nakon što je utvrdila prekomjerno onečišćenje podzemnih voda.


Koncentracija S-metolaklora, koji se uglavnom koristi u uzgoju kukuruza, suncokreta, soje i repe, nadmašila je razinu koju europski propisi dopuštaju, objavio ANSES.

Agencija je u mišljenju navela da je uzela u obzir 'sumnju da S-metolaklor izaziva rak', koju je u lipnju 2022. utvrdio Odbor za procjenu rizika (RAC) Europske agencije za kemikalije u lipnju 2022.

- S obzirom na taj rizik za kvalitetu vodnih resursa, ANSES pokreće postupak povlačenja dozvole za glavna područja primjene sredstava za zaštitu bilja koja sadrže aktivnu tvar S-metolaklor, navela je agencija u priopćenju.

- To će smanjiti onečišćenje okoliša navedenom tvari i time poduprijeti postupnu obnovu kvalitete podzemnih voda, dodali su.

ANSES nije precizirao koja će "glavna područja primjene" zabrana obuhvatiti. Već u 2021. snizio je dopuštenu količinu u uzgoru kukuruza, suncokreta, soje i sirka.

Syngenta u srijedu nije bila dostupna za komentar mišljenja francuske agencije. U osvrtu na uredbu europskog regulatora izjavili su da se ne slažu s klasifikacijom rizika.

Europski regulatori trenutno ispituju S-metolaklor budući da bi dozvola za njegovu primjenu trebala biti produljena u ovoj godini. Zaključci Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) očekuju se u prvim mjesecima ove godine.

Iako je Francuska samo ograničila primjenu Syngentinog herbicida, grupa koja se zalaže za zabranu Generations Futures zadovoljna je odlukom ANSES-a, rekavši da će vjerojatno biti zabranjen na europskoj razini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!