14:22 / 17.10.2020.

Autor: I.D./HINA

Francuska policija na ispitivanje privela devet osoba nakon ubojstva profesora

Foto: REUTERS/Charles Platiau

Foto: REUTERS/Charles Platiau

Foto: - / REUTERS

Napadač je ustrijeljen nekoliko minuta nakon što je u petak ubio 47-godišnjeg nastavnika povijesti Samuela Patyja.
Francuska policija u subotu je privela devet osoba na ispitivanje nakon što je napadač usred bijela dana na ulici odrubio glavu nastavniku povijesti koji je učenicima nedavno pokazivao karikature proroka Muhameda, objavila je policija. ➡️ Policija ubila napadača u predgrađu Pariza, otvorena istraga oko terorizma

Napadač je ustrijeljen nekoliko minuta nakon što je u petak ubio 47-godišnjeg nastavnika povijesti Samuela Patyja. Ubojstvo je šokiralo zemlju i Francuze podsjetilo na napad ekstremista na urede satiričnog časopisa Charlie Hebdo koji se dogodio u Parizu prije pet godina.

Istražitelji nastoje ustanoviti je li napadač djelovao sam ili je imao suučesnike. Francuski mediji izvijestili su da je riječ o 18-godišnjaku čečenskog porijekla. Paty je ranije ovog mjeseca svojim učenicima na satu o slobodi izražavanja pokazivao karikature proroka Muhameda, razljutivši tako nekolicinu roditelja muslimanske djece, koji vjeruju da je svako prikazivanje proroka bogohulno. Premijer Jean Castex rekao je da napad ima obilježja islamističkog terorizma.

Policija je izvijestila da je četvero članova rodbine napadača, među kojima i jedan maloljetnik, privedeno neposredno nakon napada u pariškom predgrađu Conflans-Sainte-Honorine.



Tijekom noći privedeno ih je još petero, a među njima je i dvoje roditelja učenika škole College du Bois d'Aulne u kojoj je nastavnik radio. Roditelji brojnih učenika polažu cvijeće pred ulaznim vratima škole. Neki kažu da su im "djeca izbezumljena".

- Moja se kći 'raspada' od užasa zbog takvoga nasilnog čina. Kako da joj objasnim nešto nepojmljivo? napisao je otac jedne učenice na Twitteru.

Obraćajući se svim francuskim nastavnicima, učenicima i njihovim roditeljima, ministar obrazovanja Jean-Michel Blanquer rekao je da je Patyja ubilo ono što on naziva "neprijateljima slobode".

- Republika nikada, nikada, nikada neće ustuknuti pred terorom i zastrašivanjem, rekao je ministar.

Okrutno ubojstvo osudili su i muslimanski čelnici. Ovaj nasilni čin mnoge su javne osobe doživjele kao napad na bit francuske državnosti i na njezine vrijednosti - sekularnost, slobodu vjeroispovijesti i slobodu izražavanja.
Foto: REUTERS/Charles Platiau

Foto: REUTERS/Charles Platiau

Foto: - / REUTERS

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!