07:45 / 24.09.2020.

Autor: M.M./Hina

Francuska pooštrila mjere protiv širenja zaraze

Foto: REUTERS/Charles Platiau

Foto: REUTERS/Charles Platiau

Foto: - / REUTERS

Barovi će u Parizu od ponedjeljka moći raditi do 22 sata. Zatvaraju se sve teretane, a na javnim mjestima neće se moći okupljati skupine s više od 10 ljudi.
U Parizu i desetak većih francuskih gradova uvode se strože mjere zbog snažnog širenja zaraze novim koronavirusom, barovi će se ranije zatvarati i ograničit će se broj ljudi na okupljanjima, rekao je jučer ministar zdravstva Olivier Veran.

Francuska vlada predstavila je novu kromatsku mapu za regije u kojima se stupanj zaraženosti pogoršava, a time se utire put da lokalne vlasti zaoštre ograničenja, napose u Parizu.

Ministar je predstavio novi "nacionalni okvir" s preporukama vlade lokalnim vlastima ovisno o tome u koju su zonu smještena pojedina područja - crvenu, supercrvenu ili grimizno crvenu na novoj kromatskoj mapi ocjenjivanja stupnja prijetnje virusa.

Nova "grimizna" kategorija predviđena je za područja u kojima vrijede vrlo stroge mjere netom prije nego što se savjetuje karantena.

Barovi će u Parizu od ponedjeljka moći raditi do 22 sata. Zatvaraju se sve teretane, a na javnim mjestima neće se moći okupljati grupe veće od 10 ljudi, rekao je Veran. Dodao je da će se vjenčanja i drugi događaji ograničiti na 30 ljudi.

Na velikim događajima ograničava se broj sudionika na 1000 umjesto dosadašnjih 5000, piše list Le Parisien i drugi mediji. Prodaja alkohola bit će zabranjena nakon 20 sati.

U Marseilleu, Aix-en-Provenceu i Gvadalupi zatvaraju se svi restorani i barovi. 

Dva vladina izvora rekla su da se pariška gradonačelnica Anne Hidalgo oštro protivi ograničenjima za rad restorana i barova u glavnome gradu jer to ima razorni učinak na gospodarstvo već teško narušeno pandemijom.

Te mjere neće biti održive dugoročno, rekao je savjetnik gradonačelnice Hidalgo zadužen za zdravstvo.

Kao i u drugim europskim zemljama, u Francuskoj je stopa zaraženih rasla u kolovozu, a zdravstvene vlasti objavile su da su u posljednja 24 sata registrirana 13.072 nova slučaja zaraze. To je treći put u posljednjih šest dana da je dnevni broj novozaraženih u Francuskoj bio veći od 13.000.

Do sada je u Francuskoj od koronavirusa umrlo 31.459 osoba, a ukupan broj slučajeva zaraze od početka pandemije je 481.141.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!