Francuska premijerka Borne pozvala sindikate na razgovore

05.05.2023.

21:38

Autor: HRT/D.M./Hina

Štrajkovi i inflacija zaskočili francusko gospodarstvo

Štrajkovi i inflacija zaskočili francusko gospodarstvo

Foto: Gonzalo Fuentes / REUTERS

Francuska premijerka Elisabeth Borne pozvala je sindikate na bilateralne sastanke 16. i 17. svibnja, dok vlada želi prijeći na druga pitanja osim krajnje nepopularne mirovinske reforme, priopćio je ured premijerke.

Reforma koju je predsjednik Emmanuel Macron prošli mjesec potpisao čime je postala zakonom unatoč tjednima prosvjeda i štrajkova, iskristalizirala je nezadovoljstvo protiv predsjednika kojeg mnogi smatraju rezerviranim i ravnodušnim prema njihovim svakodnevnim problemima.

Novi mirovinski zakon bez glasanja


Macron brani reformu i tvrdi da je ona potrebna kako bi jedan od najizdašnijih mirovinskih sustava u industrijaliziranom svijetu ostao u plusu, ali sindikati smatraju da ima drugih rješenja. Macronova vlada, koja nema većinu u parlamentu, progurala je mirovinski zakon bez konačnog glasanja pošto je izostala međustranačka podrška.

Sindikati su rekli da će iskoristiti predstojeće razgovore kako bi potvrdili svoje protivljenje mirovinskoj reformi te da će raditi na zajedničkim prijedlozima za poboljšanje uvjeta rada. Također su najavili novi dan nacionalnih prosvjeda protiv reforme 6. lipnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!