Francuska premijerka želi "smirivanje", primit će oporbu

26.03.2023.

22:48

Autor: T.V./HRT/Hina

Francuska premijerka Elisabeth Borne

Francuska premijerka Elisabeth Borne

Foto: Gonzalo Fuentes / REUTERS

Francuska premijerka Elisabeth Borne u tjednu koji počinje 3. travnja treba primiti parlamentarne skupine i političke stranke, pa tako i oporbene, te predstavnike kompanija kako bi "smirili zemlju", rekla je u razgovoru za AFP.

- Ostavljena je i mogućnost sastanka sa sindikalnim i poduzetničkim organizacijama idućeg tjedna, dodala je premijerka.

Prosvjedi i nasilje potresaju zemlju otkad je 16. ožujka, bez glasovanja u Narodnoj skupštini, prihvaćena sporna reforma o povišenju dobne granice za umirovljenje za dvije godine. U utorak, dva mjeseca od početka prosvjeda protiv tog zakona, predviđeni su novi prosvjedi, pa vlada i sindikati upozoravaju na opasnost od "kaosa".

- Moramo smiriti situaciju, rekla je Borne, odbivši zahtjev čelnika CFDT-a, glavnog sindikata u Francuskoj, Laurenta Bergera, da se provedba reforme privremeno prekine. Reforma je prihvaćena i "nastavlja svoj put" do Ustavnog vijeća koje će dati svoje mišljenje, nakon čega predsjednik Republike "treba potpisati zakon", kao što predviđa Ustav, rekla je.

Prosvjedi protiv mirovinske reforme nastavili su se u subotu u nekoliko velikih gradova, s povorkama u kojima je sudjelovalo više stotina ljudi prije novog velikog prosvjeda u utorak.

Zadnji prosvjed održan u četvrtak mobilizirao je između 1 i 3,5 milijuna ljudi, rekli su izvori, a nezadovoljstvo je ponegdje eskaliralo i otelo se kontroli. U Parizu su se prosvjednici sukobili s policijom i na mnogim su mjestima podmetnuti požari.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!