17:22 / 12.02.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

Francuska preporučuje jednu dozu cjepiva za one koji su preboljeli COVID

Jedna doza cjepiva za one koji su preboljeli covid-19

Jedna doza cjepiva za one koji su preboljeli covid-19

Foto: Benoit Tessier / REUTERS

Francuska od petka preporučuje da oni koji su preboljeli koronavirus prime samo jednu dozu cjepiva, čime je postala prva država s takvom preporukom.


Sva tri cjepiva odobrena u Europskoj uniji daju se u dvije doze u razmaku od nekoliko tjedana. Klinička istraživanja pokazala su da se time značajno jača imunitet protiv koronavirusa.


Francuska agencija za javno zdravstvo u petak je objavila da oni koji su preboljeli covid-19 stvaraju imunitet kao da su primili cjepivo, zbog čega je dovoljna samo jedna doza.

Jedna doza cjepiva igra ulogu podsjećanja njihovog imunološkog sustava kako se boriti protiv covida-19, smatraju francuske zdravstvene vlasti.


Preporučuje se da se oni koji su preboljeli virus cijepe između tri i šest mjeseci nakon zaraze. U ovom trenutku se nijedna država još nije postavila po pitanju jedne doze za one koji su preboljeli covid-19. 


Dva nedavna američka istraživanja sugeriraju da bi jedna doza mogla biti dovoljna za pojedince koji su se oporavili od covida. 


U jednom od znanstvenih radova stoji kako su oni koji su preboljeli koronavirus, a potom primili jednu dozu cjepiva, u jednakoj ili čak boljoj situaciji nego oni koji nisu bili bolesni, a primili su dva cjepiva, piše France Presse. 


Francuska je proteklih tjedana ubrzala svoju kampanju cijepljenja, no i dalje je tek u povojima. Do četvrtka je najmanje jednu dozu cjepiva primilo 2,1 milijuna ljudi, a gotovo 536 tisuća dvije. 


Od početka pandemije koronavirusa u Francuskoj je zaraženo bilo najmanje 3,4 milijuna ljudi, iako je broj vjerojatno puno veći zbog nedostupnosti testova tijekom prvog vala. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!