14:49 / 14.07.2019.

Autor: Gordan Žvanović/V.K./HRT

Francuska proslavila Dan pada Bastilje

-

-

Foto: - / -

U Francuskoj je obilježen dan pada Bastille. Ovogodišnji prigodni vojni mimohod bio je u znaku europske vojne suradnje za koju se zalaže francuski predsjednik Macron.
U Francuskoj je obilježen dan pada Bastille. Osvajanje te kraljevske utvrde i zatvora 1789. označilo je kraj apsolutističke monarhije i simbolični početak Francuske revolucije. Ovogodišnji prigodni vojni mimohod bio je u znaku europske vojne suradnje za koju se zalaže francuski predsjednik Macron.

Nakon što se provozao Elizejskim poljanama u vojnom vozilu u pratnji 28 motociklista i 147 pripadnika konjice, Emmanuel Macron je s europskim čelnicima, uključujući nizozemskog premijera Marka Ruttea i portugalskog predsjednika Marcela Rebela de Sousu, gledao mimohod koji je počeo pokazivanjem tehničkih inovacija.

Vojnici iz deset zemalja koje sudjeluju u Europskoj incijativi za intervenciju, prvi su prošli Elizejskim poljanama.

Ta inicijativa, nešto poput snaga za brzo djelovanje, osnovana je prošle godine na francuski prijedlog i uključuje Njemačku, Belgiju, Britaniju, Dansku, Estoniju, Finsku, Nizozemsku, Španjolsku i Portugal. Uslijedila je demonstracija snage i opremljenosti francuske vojske. Pred očima promatrača prošlo je dvjestotinjak vozila i čak 4300 vojnika, među kojima i oko 500 pripadnika zajedničke francusko-njemačke brigade.

- Jedan od prioriteta moga mandata je pokušati voditi europske nacije da djeluju zajednički u obrambenim sposobnostima. To nije odricanje nacionalnog suvereniteta niti Sjevernoatlanskog saveza, čiju smo 70. obljetnicu proslavili ove godine, rekao je Emmanuel Macron, francuski predsjednik.

Francuskom predsjedniku na proslavi se pridružilo više europskih čelnika, među kojima i njemačka kancelarka Angela Merkel.

- Poziv kojeg je francuski predsjednik uputio europskim partnerima za sudjelovanje u vojnoj paradi povodom nacionalnog praznika vidim kao veliku gestu u smjeru europske obrambene politike. Naravno, posebno cijenimo sudjelovanje njemačkih vojnika. Vjerujem da je ovo znak pojačane europske suradnje, naglasila je Angela Merkel, njemačka kancelarka.

Uz stotinjak zrakoplova i helikoptera atrakcija na nebu iznad Pariza bio je i leteći vojnik na "Flyboardu", koji bi trebao postati standardna oprema francuskih specijalnih postrojbi.

No ambicije predsjednika Macrona sežu još i više. U rujnu bi u sklopu francuskih zračnih snaga trebalo biti otvoreno svemirsko zapovjedništvo. 

- Nova svemirska vojna doktrina, koju sam odobrio na prijedlog ministra, omogučit će nam obranu svemira i obranu iz svemira. Bolje ćemo proučiti stanje u svemiru i učinkovitije zaštititi naše satelite, rekao je Macron.

Macron ipak nije uspio izbjeći nove prosvjede žutih prsluka, koji su ga izviždali dok se vozio Elizejskim poljanama. Izbili su i neredi te sukobi prosvjednika s policijom. 

Napetosti između policije i prosvjednika; 150 privedenih "Žuti prsluci", ali i vandali u nedjelju su se na Elizejskim poljanama sukobili s policijom, koja je upotrijebila suzavac,  nakon svečanog mimohoda održanog u povodu proslave nacionalnog državnog praznika 14. srpnja.

Na kraju tradicionalne proslave nacionalnog praznika, deseci okupljenih pokušali su ukloniti zapreke postavljene na aveniji u čemu ih je policija spriječila te pokušala rastjerati upotrijebivši suzavac.

Na marginama vojne parade održane u povodu Dana pada Bastilje privedene su ukupno 152 osobe. Među njima su i vođe pokreta "žutih prsluka", Jerome Rodrigues i Maxime Nicolle. Oni su privedeni zbog "organiziranja protuzakonitih prosvjeda". Pariško tužiteljstvo izvijestilo je da su uhićeni na Elizejskim poljanama.

Eric Drouet, još jedan od vodećih članova pokreta, priveden je jutros, no odluka o njegovu mogućem smještaju u pritvor još nije donesena.

Nakon osmomjesečnih demonstracija koje traju od 17. studenoga 2018., a počeli su kao reakcija na socijalnu i poreznu politiku predsjednika Emmanuela Macrona, sve je teže okupiti "žute prsluke". U subotu ih je u nekoliko velikih francuskih gradova prosvjedovalo tek nekoliko stotina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!