Francuska: Rekordna zapljena kokaina iz Čilea

02.02.2022.

17:46

Autor: T.D./HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Grgo Jelavic / PIXSELL

Francuski carinici su u petak u Marseilleu, na jugu, zaplijenili rekordnu količinu, 514 kg, kokaina na brodu koji je doplovio iz Čilea, priopćila je vlada u srijedu.

- Ovo je najveća zapljena kokaina u luci dosad, navodi se u priopćenju ministarstva financija.

- U zadnjoj većoj operaciji 2020. zaplijenjen je 291 kg kokaina, dodala je za AFP područna carinska uprava u Marseilleu. 

Vrijednost zaplijenjenog kokaina procjenjuje se na 17 milijuna eura, a na crnom tržištu 36 milijuna, navode carina i ministarstvo.

U petak su carinici nasumičnim odabirom kontejnera koje su pregledali rendgenskim zrakama, u kontejneru s parketom pronašli nekoliko športskih vreća u kojima je bila skrivena droga.

Kada su ih otvorili, našli su gotovo 450 paketića kokaina.

- Ova tehnika koja se sastoji u ukrcaju narkotika s legalnim teretom, poznata kao 'rip-off', posebno je omiljena među kriminalnim organizacijama, ističe se u priopćenju.

- Droga se u posljednji trenutak unosi na brod bez znanja njegova vlasnika, a pomagači je brzo preuzimaju, rekao je Jean-Baptiste Guy iz carinske službe.

Godine 2021. francuski carinici su zaplijenili 18 tona kokaina na državnom teritoriju, što je za 106 posto više u odnosu na 2020.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!