Francuska se nada ponovno pokrenuti svoje nuklearne elektrane

02.09.2022.

21:15

Autor: M.M./HRT/Hina

Francuska se nada ponovno pokrenuti svoje nuklearne elektrane

Francuska se nada ponovno pokrenuti svoje nuklearne elektrane

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Francuska se nada prije zimskih mjeseci ponovno staviti u funkciju sve svoje nuklearne elektrane trenutačno zatvorene zbog radova na održavanju, rekla je u petak ministrica za energetsku tranziciju Agns Pannier-Runacher.

U izjavi nakon sastanka vladina kabineta o energentima ministrica je rekla da Francuska planira dijeliti plin s Njemačkom i Španjolskom u zimskim mjesecima.

- Zaključili smo da od ove zime treba pojačati solidarnost, rekla je.

Više od polovice od 56 nuklearnih elektrana isključeno je zbog održavanja, a mnoge pokazuju pukotine od korozije na ključnim komponentama. To je ozbiljan problem u zemlji koja snažno ovisi o struji iz nuklearne energije.

Pannier-Runacher rekla je da se energetska tvrtka EDF, koja je pod državnom kontrolom, obvezala pokrenuti sve nuklearke za ovu zimu.

Francuska i Njemačka redovito razmjenjuju struju, no zadnjih mjeseci ta se razmjena promijenila zbog smanjenja isporuke ruskog plina Njemačkoj.

Pannier-Runacher je pozvala Francuze, lokalne vlasti i poduzetništvo da štede energiju. Nacionalnim planom cilja se smanjiti potrošnju za 10 posto.

- To je kolektivna zadaća, primjerena i razumna. Time se ne traži od poduzetnika da smanje proizvodnju, rekla je.

Francuska je do sad napunila svoje plinske zalihe do 92 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!