11:43 / 02.12.2020.

Autor: M.M./Hina

Francuska uvodi granične kontrole, želi zaustaviti odlaske na skijališta

Ilustracija (REUTERS/Guglielmo Mangiapane)

Ilustracija (REUTERS/Guglielmo Mangiapane)

Foto: - / REUTERS

Francuska će provoditi nasumične granične kontrole kako bi spriječila ljude da se prelaskom u zemlje u kojima su otvorena skijališta zaraze Covidom-19.
Francuska će provoditi nasumične granične kontrole kako bi spriječila ljude da se prelaskom u zemlje u kojima su otvorena skijališta zaraze Covidom-19, a moguće je i uvođenje karantene, rekao je premijer Jean Castex.

➡️ Sve o koronavirusu
➡️ COVID-19 - najnovije informacije  

To se odnosi na francuske granice sa Švicarskom i Španjolskom, a spomenutom se mjerom također nastoji umiriti operatore francuskih skijališta koji se žale na nepravedan tretman.

- Cilj je da se francuski državljani ne zaraze, a to ćemo učiniti na način da uvedemo nasumične granične kontrole, rekao je Castex.

Istaknuo je da francuska skijališta ostaju zatvorena tijekom božićnih blagdana.

Premijer je osim nasumičnih kontrola najavio i mogućnost uvođenja sedmodnevne karantene za Francuze koji odluče blagdane provesti na skijalištima u susjednoj Švicarskoj i Španjolskoj. O karanteni će odlučivati prefekti pograničnih regija.

Mjere ograničenja odlaska na strana skijališta ne odnose se na prekogranične radnike.

Njemačka i Italija dijele stajalište Francuske, no Austrija, Švicarska i Španjolska sklone su otvaranju svojih skijališta. Castex smatra da se još može postići europsko suglasje o tom pitanju.

Tijekom prvog vala pandemije koronavirusa neka su skijališta bila pravi rasadnik zaraze ubrzavši širenje infekcije diljem Europe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!