Francuske nuklearke bit će ključne za Europu idućih 10 godina

15.02.2023.

13:11

Autor: HRT/V.G./Hina

Nuklearna elektrana u Saint-Laurent-Nouan

Nuklearna elektrana u Saint-Laurent-Nouan

Foto: Stephane Mahe / Reuters

Električna energija iz francuskih nuklearnih elektrana bit će ključna za europsku energetsku sigurnost u godinama koje dolaze, rekao je čelnik najvećeg njemačkog dobavljača električne energije E.ON-a.

Europi će u idućih 10 godina svakako trebati pristup francuskoj nuklearnoj energiji, rekao je izvršni direktor E.ON-a Leonhard Birnbaum u podcastu javnog servisa ARD-a.

- Inače će nam prijelaz na obnovljive izvore energije biti nevjerojatno težak, rekao je za podcast pod naslovom: "Energetska kriza, a (što) sada?".

Kada su bili dostupni, francuski kapaciteti stabilizirali su europsko tržište električne energije, rekao je Birnbaum.

Oko 60 posto francuskih nuklearki bilo je proteklih mjeseci izvan pogona zbog popravaka i radova na održavanju.

- Jedan od razloga visokih cijena električne energije bila je i slaba dostupnost francuske nuklearne energije, rekao je šef njemačke kompanije.

Dodao je i da pretpostavlja da će zadnje tri operativne njemačke nuklearke biti isključene sredinom travnja, kao što je i planirano.

- U svakom slučaju, to je u ovom trenutku moj i plan moje tvrtke, rekao je. Elektranama je produžen radni vijek za nekoliko mjeseci kako bi se ublažila kriza koju su izazvale smanjene isporuke energenata iz Rusije.

Iako ništa nije apsolutno sigurno, Birnbaum smatra da radni vijek nuklearki neće biti ponovno produljen.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!