11:44 / 04.04.2018.

Autor: HRT

Francuske željeznice štrajkaju drugi dan - i Air France

Foto: Twitter, @telesurenglish

Foto: Twitter, @telesurenglish

Foto: - / -

U štrajku su i zaposlenici Air Francea koji je smanjio broj svojih letova na 75 posto. Putnici su ostali zarobljeni na aerodromima. Štrajka i dio radnika u energetskom i komunalnom sektoru.
Službe francuskih željeznica štrajkaju drugi dan. Dvodnevni štrajk su sazvala četiri vodeća sindikata, a planiraju ga održavati svakih pet dana kroz iduća tri mjeseca. Promet je u kolapsu. U štrajku su i zaposlenici Air Francea koji je smanjio broj svojih letova na 75 posto. Putnici su ostali zarobljeni na aerodromima. Štrajka i dio radnika u energetskom i komunalnom sektoru.

Sindikati se bore protiv restrukturiranja monopolističke nacionalne željeznice Francuske (SNCF) koja bi se, prema vladinu planu, trebala reformirati i postati konkurentna u skladu sa zakonima Europske unije. Radnici SNCF-a strahuju da će izgubiti radna mjesta zajamčena do umirovljenja, kao i automatski rast plaća po godinama staža te da će ukinuti velikodušna mirovinska politika kakvu je kompanija provodila. Više od polovine francuskih birača smatra štrajk neopravdanim, prema rezultatima ankete Ifop od nedjelje.Predsjednik Emmanuel Macron želi jako prezaduženu kompaniju SNCF pretvoriti u profitabilnu tvrtku, no sindikati tvrde da predsjednik takvom reformom zapravo utire put za privatizaciju. Ako Macron pobijedi sindikate u željeznici, postavit će model za druge ključne reforme, uključivo obrazovni i mirovinski sustav, piše Reuters.
Foto: Twitter, @telesurenglish

Foto: Twitter, @telesurenglish

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!