Francuski diplomati stupili u štrajk

14:12 / 02.06.2022.

Autor: Hina/Reuters/A.P.C.

Francuski diplomati stupili u štrajk

Francuski diplomati stupili u štrajk

Foto: - / Shutterstock

Francuski diplomati stupili su u štrajk, prvi put u 20 godina. Prosvjeduju zbog rezanja sredstava i reformi predsjednika Emmanuela Macrona, za koje smatraju da će naštetiti poziciji Francuske na međunarodnoj sceni.


U štrajku su stotine diplomatskog osoblja u zemlji i inozemstvu, uključujući neke veleposlanike.


- U obrani interesa i služenju Francuskoj se ne improvizira, komentirao je na Twitteru francuski konzul u San Franciscu.


- Nema sumnje da moramo reformirati i ojačati našu diplomaciju a ne je izbrisati, naglasio je diplomat s 18 godina staža.


Štrajkaši prosvjeduju protiv reformi u javnom sektoru koje je inicirao predsjednik Emmanuel Macron, a koje će promijeniti strukturu diplomatskih karijera.


Zabrinuti su i zbog višegodišnjih proračunskih rezova zbog čega je od 2007. broj djelatnika srezan za 20 posto.


- Postoji zamor zbog kontinuiranog pritiska međunarodnih i europskih vijesti, što znači da se od nas uvijek traži da radimo više s manje sredstava, rekao je visoki diplomat u Parizu.


Francuska ima treću najveću diplomatsku mrežu u svijetu s 1800 diplomata i 13.500 dužnosnika koji rade za ministarstvo vanjskih poslova.


- Francuski diplomati posvećeni su poslu dušom i tijelom, ali su preopterećeni, potplaćeni i nema ih dovoljno, komentirao je na Twitteru francuski veleposlanik u Azerbajdžanu Zacharie Gross.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!