14:38 / 15.04.2022.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Francuski izbori: Sorbona evakuirana jer su je zaposjeli studenti

Sorbona evakuirana pošto su je zaposjeli studenti

Sorbona evakuirana pošto su je zaposjeli studenti

Foto: Johanna Geron / REUTERS

Pošto su je zaposjeli studenti koji su htjeli da se između dvaju krugova predsjedničkih izbora čuje i njihov glas, Sorbona je tijekom noći evakuirana, priopćio je rektorat koji "najoštrije osuđuje ovo nezakonito zaposjednuće".

- U noći s 14. na 15. travnja osobe koje su u srijedu zaposjele Sorbonu, napustile su zgradu, navodi se u priopćenju rektorata.

Potonji je "najoštrije osudio ovo nezakonito zaposjednuće koje je potaknulo neprihvatljivo nasilje i prouzročilo znatnu štetu (razbijeni prozori, vrata i podne pločice, srušen zid, uništena protupožarna oprema i pedagoška sredstva, grafiti ispisani na spomenicima kulturne baštine)".

Zbog ovakve štete "zgrada sveučilišta mora i dalje biti zatvorena u cijelosti", dodaje se u priopćenju uz napomenu da svi odjeli rektorata rade na tome da se Sorbona "vrati uobičajenom načinu rada".

U srijedu su stotine studenata u Parizu, Nancyju i Reimsu zaposjeli zgrade sveučilišta kako bi iskazali nezadovoljstvo rezultatima prvog kruga predsjedničkih izbora i upozorili na ekološka i socijalna pitanja.

Dio studenata koji je okupirao Sorbonu, u središtu Pariza, napustio je zgrade jučer predvečer dok su neki ostali, nakon dana prosvjeda obilježenih izgredima.

Nekoliko ulica dalje, u međunarodnoj poslovnoj školi oko 150 studenata jučer je zapriječilo ulaza u zgradu.

Na transparentima se moglo pročitati: "Fašisti, van iz naše četvrti" i "Ne krajnjoj desnici".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!