Francuski kardinal priznao da je zlostavljao djevojčicu, povlači se s dužnosti

07.11.2022.

17:45

Autor: M.Š./Hina/HRT

Zlostavljano dijete - ilustracija

Zlostavljano dijete - ilustracija

Foto: Andrew Angelov / Shutterstock

Francuski kardinal Jean-Pierre Ricard priznao je u ponedjeljak da je prije mnogo godina zlostavljao 14-godišnju djevojčicu i rekao da će se zbog toga povući s dužnosti.

- Prije 35 godina, kada sam bio župnik, ponašao sam se prijekora vrijedno s djevojčicom koja je imala 14 godina. Moje ponašanje neizbježno je dovelo do ozbiljnih i trajnih posljedica za tu osobu, rekao je.

Ricard je zatražio oprost i rekao da će se povući sa svojih dužnosti i biti na raspolaganju pravosudnim i crkvenim vlastima.

On je bio biskup u Bordeauxu od 2001. do 2019. godine.

Ukupno 11 biskupa i bivših biskupa trenutačno su mete istrage zbog zlostavljanja, rekao je u ponedjeljak novinarima čelnik Francuske biskupske konferencije Eric de Moulins-Beaufort pročitavši tom prigodom Ricardovo priopćenje.

Neovisna istraga prošle godine utvrdila je da su francuski svećenici zlostavljali više od 200.000 djece u posljednjih 70 godina.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!