Francuski kler seksualno zlostavljao 216.000 djece od 1950. - istraga

11:37 / 05.10.2021.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Crkva u Francuskoj

Crkva u Francuskoj

Foto: Pierre Blaché / Pixabay, arhiva

Istraga o seksualnom zlostavljanju u Katoličkoj Crkvi u Francuskoj pokazala je da je otprilike 216.000 djece seksualno zlostavljalo svećenstvo od 1950., rekao je danas Jean-March Sauve, predsjednik komisije koja je sastavila izvješće.

Otkrića u Francuskoj posljednja su koja su potresla Katoličku Crkvu, nakon niza otkrivenih slučajeva seksualnog zlostavljanja, često i djece, diljem svijeta u posljednjih 20 godina. Zlostavljanje je bilo sustavno, kazao je Sauve na javnom online predstavljanju izvješća.

- Crkva ne samo da nije poduzela potrebne mjere kako bi spriječila zlostavljanje nego je i zatvarala oči, propuštajući prijaviti zlostavljanje, a ponekad i svjesno stavljajući djecu u kontakt s predatorima, rekao je.

Neovisnu komisiju osnovala je Francuska biskupska konferencija potkraj 2018. kako bi rasvijetlila slučajeve zlostavljanja i vratila povjerenje javnosti u Katoličku Crkvu, koja u Francuskoj gubi vjernike.

Sauve je kazao da problem još postoji. Dodao je kako je Katolička Crkva do 2000-ih pokazivala potpunu indiferentnost prema žrtvama te da je istinski počela mijenjati svoje stajalište 2015. - 2016.

Sama komisija, kazao je Sauve, identificirala je 2.700 žrtava, ali opsežna studija istraživačkih skupina procjenjuje da ih je bilo oko 216.000. Uzmu li se u obzir i laici zlostavljači, broj bi se mogao popeti do 330 tisuća.

- Vi ste sramota čovječanstva, rekao je Francois Devaux, koji je osnovao udrugu žrtava La Parole Liberee, predstavnicima crkve na javnom predstavljanju izvješća, prije nego što je Sauve uzeo riječ.

- U ovom paklu bilo je odvratnih masovnih zločina, ali, još gore, bilo je izdaje povjerenja, izdaje morala, izdaje djece, kazao je Devaux, optužujući Crkvu za kukavičluk.

Komisiju su činila 22 člana, a među njima su bili pravnici, liječnici, povjesničari, sociolozi i teolozi.

Ranije ovoga tjedna Sauve je kazao da je komisija istragom otkrila 2900 i 3200 pedofila svećenika i drugih pripadnika klera, od 1950. u Francuskoj.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!