18:04 / 12.10.2020.

Autor: M.M./Hina

Francuski policajci prosvjeduju protiv nasilja nad policijom

Foto: REUTERS/Lucien Libert

Foto: REUTERS/Lucien Libert

Foto: - / REUTERS

Policajci su se okupili ispred sjedišta pariške policije, noseći transparente na kojima piše "Policija pod napadom, građani u opasnosti".
Francuska policija prosvjedovala je ispred svojih postaja nakon što su deseci azilanata u pariškom predgrađu napali jednu od njih metalnim šipkama i pirotehničkim sredstvima tijekom vikenda.

Policajci su se okupili ispred sjedišta pariške policije, noseći transparente na kojima piše "Policija pod napadom, građani u opasnosti".

U siromašnom predgrađu Champignyju, gdje se dogodio subotnji napad, policija je istaknula slogan: "Vaša sigurnost ima cijenu. Želimo zaštitu i priznanje."

- Čujem da policajci govore da autoritet države ne smije biti pogažen. Potpuno se slažem s tim. Želio bih vidjeti postupke koji će pokazati da se to više neće ponoviti, rekao je Grégory Joron, predstavnik sindikata policije.

Francuska policija je pod pritiskom nakon što je niz medijskih izvješća ovoga ljeta otkrio rasizam i krajne desničarsko raspoloženje u njihovim redovima.

Vlada predsjednika Emmanuela Macrona ima turbulentne odnose s policijom, koji vladu optužuju da je žrtvovala policiju tijekom prosvjeda protiv rasizma i policijske brutalnosti prošli tjedan.

Prosvjedi, koji su dio globalnog vala demonstracija uzrokovanih ubojstvom Georgea Floyda u Minneapolisu u svibnju, fokusirali su se na smrt mladog crnca u policijskom pritvoru 2016. godine.

Macron bi se trebao sastati s policijskim sindikatima u četvrtak u pokušaju da smiri potisnuto nezadovoljstvo.

Ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin rekao je da vlada želi unijeti izmjene u zakon o sigurnosti, kojima bi se pirotehnička sredstva definirala kao oružje te zabranila njihova prodaja, čak i na internetu. Policijski sindikati smatraju da to nije dovoljno i da je potrebno više policajaca na ulicama.

Policijska postaja u Champignyju nalazi se unutar stambenog bloka za koji policija kaže da je rasadište trgovine drogom.

Policajci su također bili mete napada islamističkih militanata ili pojedinaca koji su simpatizeri islamista.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!