Macron u Nizozemskoj pozvao na jačanje europskog suvereniteta

11.04.2023.

Zadnja izmjena 20:45

Autor: HRT/Hina

Macron u Nizozemskoj

Macron u Nizozemskoj

Foto: Piroschka van de Wouw / REUTERS

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njegova supruga Brigitte počeli su dvodnevni posjet Nizozemskoj dok padaju kritike na njegovu ocjenu da kontinent treba odabrati neovisnije stajalište u odnosu na Washington i Kinu.

Kralj Willem-Alexander i kraljica Maxima dočekali su u Amsterdamu francuski predsjednički par čime je počeo prvi državni posjet nekog francuskog predsjednika Nizozemskoj u zadnje 23 godine. Macron je dočekan uz počasnu paljbu u Amsterdamu prije polaganja vijenca kod nacionalnog spomenika ratnim žrtvama i sastanka s predstavnicima parlamenta u Den Haagu. 

U željno iščekivanom govoru u glavnom gradu Den Haagu Macron je rekao da su i pandemija koronavirusa i rat u Ukrajini jasno dali do znanja da Europa mora smanjiti svoju ovisnost kako bi zadržala svoj identitet.

- Pandemija i rat upravo su nas gurnuli u situaciju da otkrijemo da moramo smanjiti svoju ovisnost ako želimo očuvati europski identitet. To znači da moramo moći birati svoje partnere i krojiti vlastitu sudbinu, a ne biti, rekao bih, puki svjedoci dramatične evolucije ovoga svijeta, istaknuo je Macron.

To se može postići, rekao je Macron, putem suradnje u skladu s našim duhom otvorenosti i partnerstva.

Macronove izjave tijekom njegovog dvodnevnog državnog posjeta Nizozemskoj dolaze usred oštrih kritika ranijih komentara o odnosu Europe s Kinom, Tajvanom i SAD-om. Prošlog je tjedna rekao da bi Europa trebala izbjegavati uplitanje u sukob između Kine i Tajvana i da bi umjesto toga trebala postati treći pol između Kine i SAD-a, najvažnijeg saveznika Tajvana.

Peking inzistira na tome da je Tajvan, samoupravna demokracija, dio njegova teritorija, iako Tajvan ima neovisnu vladu od 1949. godine. Napetosti rastu u Tajvanskom tjesnacu nakon sastanka tajvanskog predsjednika s američkim dužnosnicima u Kaliforniji, dok Peking nastoji međunarodno izolirati Tajvan.

U svom danjašnjem govoru Macron je također podržao jaču, snažniju europsku industrijsku politiku usmjerenu na jačanje europske proizvodnje i smanjenje trgovinske ovisnosti o drugim dijelovima svijeta.

- SAD ima (industrijsku politiku) i jača je, Kina je ima. Treba nam europska industrijska politika, rekao je Macron.

Francuski predsjednik istaknuo je da se EU uvelike oslobodio svoje energetske ovisnosti o Rusiji nakon ruske invazije na Ukrajinu i ustvrdio da Europa treba nastaviti tim putem.

- Moramo izgraditi novu strategiju koja će sve više smanjiti našu ovisnost i izgraditi više suvereniteta u energetici, rekao je Macron.

Njegov su govor na početku prekidali prosvjednici, što je navelo francuskog predsjednika da kaže da oni koji ne poštuju izborni proces i izabrane vođe dovode demokraciju u opasnost, prenosi Reuters.

- Gdje je francuska demokracija? Kada smo je izgubili?, vikao je jedan muškarac tijekom govora, dok su drugi izvikivali parole o klimatskim promjenama i mirovinskoj reformi. Jedan od prosvjednika imao je transparent na kojem je pisalo "Predsjednik nasilja i licemjerja".

Macron se nekoliko minuta nadglasavao s prosvjednicima, te rekao da je društvena rasprava vrlo važna, ali da ovo nije mjesto za prosvjed.

- Glasate i birate ljude... suprotna strana je da morate poštivati institucije za koje su glasali ljudi. Onog dana kada pomislite: 'Ne slažem se sa zakonom ... pa mogu raditi što god hoću ... dovodite demokraciju u opasnost,  rekao je.

Macron se danas planira sastati s predstavnicima nizozemskog parlamenta u Haagu, a navečer bi trebao prisustvovati svečanoj večeri u Kraljevskoj palači u Amsterdamu.

Drugog dana njegova posjeta na rasporedu su konzultacije nizozemske i francuske vlade.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!