Francuski sud osudio trojicu desničarskih ekstremista zbog urote protiv Macrona

17.02.2023.

19:29

Autor: V.K./HRT/Hina

Francuski sud osudio trojicu ekstremista

Francuski sud osudio trojicu ekstremista

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Francuski sud je trojicu članova krajnje desne skupine u petak proglasio krivima zbog udruživanja radi terorističkog djelovanja protiv predsjednika Emmanuela Macrona 2018.

Pariški kazneni sud je trojcu izrekao zatvorske kazne u trajanju između tri i četiri godine i uvjetne kazne od jedne do dvije godine, rekavši da je utvrdio uzročnu vezu između priprema u koje su bili uključeni i plana da se ubije francuski predsjednik.

Tužitelji su kazali da su članovi skupine planirali napad nožem na predsjednika tijekom svečanosti obilježavanja Prvog svjetskog rata na istoku Francuske u studenom 2018. Također su osumnjičeni za planiranje napada na džamije i migrante.

Optužbe protiv četvrtog muškarca su smanjene na nezakonitu nabavu, posjedovanje i primopredaju oružja, zbog čega je osuđen na uvjetnu kaznu u trajanju od šest mjeseci.

Osmero drugih je oslobođeno jer se uzročna veza nije mogla ustanoviti unatoč činjenici da su sudjelovali u pripremama, rekao je sudac.

Jedan muškarac je oslobođen jer je sud utvrdio da je bio uvjeren da će sudjelovati u obuci za preživljavanje.

Trinaest optuženika, 11 muškaraca i dvije žene u dobi između 26 i 66 godina, bili su članovi grupe na društvenoj mreži Facebook "Les Barjoles", a sudi im se od 17. siječnja.

Skupina je na društvenoj mreži promovirala krajnje desnu političku ideologiju, zagovarala rušenje vlasti korištenjem oružja i nasilje protiv političara koji zastupaju imigraciju.

Odvjetnici su njihove namjere pokušali prikazati kao neozbiljne, a njih kao nesposobne ekstremiste bez planova za stvarno djelovanje.

Romain Ruiz, odvjetnik jednog od devetero oslobođenih u petak, pohvalio je odluku suda, rekavši da pokazuje se "može biti malo racionalan glede protuterorističkih pitanja".

Tužitelji imaju deset dana da odluče hoće li se žaliti na presudu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!