07:27 / 26.07.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

Francuski zastupnici odobrili zakon o suzbijanju četvrtog vala koronavirusa

Francuska: Odobren zakon o suzbijanju četvrtog vala koronavirusa

Francuska: Odobren zakon o suzbijanju četvrtog vala koronavirusa

Foto: Ilustracija / HRT

Francuski parlament usvojio je u ponedjeljak zakon o obaveznom cijepljenju protiv covida-19 za zdravstvene radnike i uvođenju zdravstvene propusnice za širok spektar društvenih aktivnosti, dok se Francuska bori s četvrtim valom širenja koronavirusa.

Posjetiteljima koji idu u muzeje, kina ili bazene u Francuskoj već je zabranjen ulaz ako nemaju propusnicu koja pokazuje da su cijepljeni protiv covida ili su nedavno imali negativan test.


Propusnica je potrebna i za velike festivale i klubove.


Od početka kolovoza propusnica će biti potrebna za ulazak u restorane i barove te za daleka putovanja vlakom i avionom.


Mjere sadržane u zakonu trebale bi trajati do 15. studenoga, a prije stupanja zakona na snagu, bit će potrebno konačno zeleno svjetlo Ustavnog suda.


Francuska se, kao i mnoge druge zemlje diljem Europe, suočava s vrlo zaraznom delta varijantom, koja je prvi put identificirana u Indiji, a koja prijeti produljenjem pandemije.


Početkom srpnja Francuska je dnevno bilježila oko 4.000 novih slučajeva zaraze koronavirusom, da bi prošloga tjedna ta brojka dosegnula i 22.000, a broj hospitaliziranih također raste.


Vlasti pojačavaju napore kako bi olakšale masovno cijepljenje.


Do nedjelje je 49,3 posto od 67 milijuna francuske populacije primilo dvije doze - ili jednu dozu cjepiva - što je još uvijek daleko od praga koji bi, kako kažu stručnjaci, mogao u velikoj mjeri zaustaviti prijenos bolesti, odnosno od stjecaja "imuniteta krda".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!