Francusko-grčki sporazum o kupnji fregata na snazi i nastavlja se

15:30 / 11.12.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

Francusko-grčki sporazum o kupnji fregata nastavlja se

Francusko-grčki sporazum o kupnji fregata nastavlja se

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Ugovor o grčkoj kupnji triju fregata od Francuske je na snazi i njegova se provedba nastavlja, rekao je u subotu izvor iz grčkoga ministarstva obrane, nakon informacija o konkurentskoj ponudi Washingtona.

- Grčko-francuski sporazum je na snazi i nastavit će se. Dogovor je postignut na najvišoj mogućoj razini, što je najavio i sam grčki premijer, rekao je AFP-u grčki izvor, potvrdivši informacije francuskog ministarstva obrane.


Sukladno francusko-grčkom sporazumu vrijednom oko 3 milijarde eura i najavljenom uz veliku pompu 28. rujna u Parizu, tri obrambene i interventne fregate (koje se za potrebe izvoza zovu Belharra) izgradit će Naval Group u francuskom Lorientu te će 2025. i 2026. godine biti isporučene grčkoj mornarici.


Sporazumom je dogovorena i moguća izgradnja četvrte fregate.


- Otkad smo u pregovorima s Grcima, američka ponuda više nije na stolu. Usto smo potpisali ugovor s Grcima. Parafiran je prije nekoliko dana, potvrdilo je AFP-u u subotu francusko ministarstvo obrane.


Američki State Department u petak je objavio da je odobrena potencijalna prodaja američkih višenamjenskih borbenih brodova Ateni.


Američka Agencija za obrambeno-sigurnosnu suradnju priopćila je da je odobrila prodaju četiri višenamjenska borbena broda tvrtke Lockheed Martin, ugovor vrijedan 6,9 milijardi dolara, samo 10 tjedana nakon što je Atena potpisala memorandum o razumijevanju s Parizom o sličnom ugovoru za francuske ratne brodove.


To je objavljeno manje od tri mjeseca nakon što je Francuska ostala bez unosnog ugovora o prodaji podmornica Australiji.


Priopćenje State Departmenta sugeriralo je da bi se Francuska mogla suočiti s novom prijetnjom prodaji svoga oružja nakon što su joj Sjedinjene Države 'otele' golem ugovor o prodaji podmornica Australiji u šokantnoj objavi 15. rujna koja je unazadila odnose Washingtona i Pariza.


Kad je Canberra odustala od višegodišnjeg sporazuma vrijednog milijarde eura o kupnji konvencionalnih francuskih podmornica i umjesto njih odlučila se za američka plovila na nuklearni pogon, Francuska je opozvala svoje veleposlanike u Sjedinjenim Državama i Australiji i označila taj potez kao "nož u leđa" saveznika.


Dva tjedna nakon toga grčki premijer Kiriakos Micotakis potpisao je memorandum o razumijevanju s predsjednikom Emmanuelom Macronom da se od Francuske kupi tri, a možda i četiri fregate.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!