Francusko ustavno vijeće odluku o mirovinskom zakonu donijet će 14. travnja

29.03.2023.

14:55

Autor: HRT/Hina/Reuters/S.M.

Ustavno vijeće

Ustavno vijeće

Foto: Izvor: / Shutterstock

Francusko ustavno vijeće donijet će 14. travnja dugo očekivanu presudu o tome jesu li vladini planovi o produljenju životne dobi za odlazak u mirovinu u skladu s ustavom, stoji u priopćenju.

Plan predsjednika Emmanuela Macrona o produljenju za dvije godine (do 64-te godine života) najranije životne dobi kada Francuzi mogu u mirovinu s punim iznosom, naišao je na žestoko protivljenje radnika i sindikata. U Francuskoj se i danas štrajka, a prosvjedi širom zemlje zakazani su 6. travnja.

Ustavno vijeće ima ovlast poništiti prijedlog zakona ili jedan njegov dio, smatra li da se njime krši ustav. U praksi se rijetko odbija cijeli zakon. 

Sindikati su od Macrona zatražili da povuče ili odgodi prijedlog zakona koji je usvojen, ali još nije objavljen dok čekaju reviziju ustavnog vijeća, a sve da bi se situacija u zemlji smirila. Vlada je rekla da je voljna razgovarati s predstavnicima sindikata, ali o drugim temama, ponovivši da će po pitanju mirovina ostati dosljedna.

Premijerka Elisabeth Borne sindikalistima je ponudila da se sastanak s njima održi sljedeći ponedjeljak i utorak. Laurent Berger, predsjednik sindikata CFDT, ranije danas rekao je da će otići na taj sastanak samo kako bi ponovio kako zahtijeva da se prijedlog zakona suspendira.

- Sindikati neće onamo ići raspravljati o nečemu drugome, rekao je za radio i televiziju FranceInfo. Onamo ću otići samo da bih objasnio kako je ova reforma jedna slijepa ulica.

Prosvjedi u Francuskoj

Prosvjedi u Francuskoj

Foto: Nacho Doce / REUTERS

Od sredine siječnja milijuni ljudi prosvjeduju i štrajkaju širom Francuske protiveći se zakonu.

Prosvjedi su se intenzivirali otkako je vlada upotrijebila posebne ovlasti da bi progurala zakon kroz parlament bez glasanja, a u međuvremenu je frustracija javnosti prerasla u neprijateljsko raspoloženje nacije protiv Macrona.

Oporbene stranke od ustavnog vijeća su zatražile da poništi prijedlog zakona iz proceduralnih razloga, nakon što je vlada postavila strogo ograničenje o tomu koliko dugo zastupnici mogu o njemu raspravljati i na kraju zaobišla konačno glasanje u parlamentu.

Ankete pokazuju da se velika većina francuskih birača protivi zakonu o mirovinama i podržava prosvjede, unatoč nasilnim sukobima koji su izbili na marginama nedavnih prosvjeda.

U utorak su prosvjednici odjeveni u crno u Parizu i ostalim francuskim gradovima palili kante za smeće i gađali policiju, koja je na njih bacala suzavac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!