13:47 / 30.11.2020.

Autor: M.M./Hina

Francusko zdravstveno tijelo savjetuje da cjepivo prvo dobiju domovi umirovljenika

Ilustracija (REUTERS/Dado Ruvic/Ilustration)

Ilustracija (REUTERS/Dado Ruvic/Ilustration)

Foto: - / REUTERS

Francusko najviše zdravstveno savjetodavno tijelo (HAS) reklo je kako preporuča da cjepivo protiv Covida-19, kad stigne u zemlju, najprije dobiju domovi umirovljenika i njihovo osoblje.
Francusko najviše zdravstveno savjetodavno tijelo (HAS) reklo je kako preporuča da cjepivo protiv Covida-19, kad stigne u zemlju, najprije dobiju domovi umirovljenika i njihovo osoblje.

➡️ Koronavirus - najnovije informacije

HAS je predložio provedbu u fazama i na dobrovoljnoj osnovi, kao u mnogim drugim zemljama.

Predsjednik Emmanuel Macron rekao je prošli tjedan da bi se cjepiva mogla početi primjenjivati već krajem godine u Francuskoj, ako ih odobre regulatorna tijela.

Nakon domova umirovljenika, koji u Francuskoj obuhvaćaju oko 840. 000 ljudi, druga faza bit će usmjerena na osobe starije od 65 godina i više, kao i na neke zdravstvene radnike, rekao je HAS.

Slijedile bi tri sljedeće faze kojima bi bile obuhvaćene osobe s kroničnim bolestima poput dijabetesa, zatim stručnjaci koji rade u izloženim uvjetima pa odrasli bez kroničnih bolesti.

- Ove će se preporuke razvijati dalje kada budemo imali više podataka. Pozivamo na cijepljenje na dobrovoljnoj osnovi, rekao je novinarima čelnik HAS-a Dominique Le Guludec.

Francuska vlada sljedećih dana trebala bi detaljno objasniti kako se provodi njena kampanja cijepljenja.

Europska unija do sada je osigurala poslove sa tvrtkama Sanofi i GlaxoSmithKline, Johnson & Johnson, AstraZeneca, CureVac, Pfizer i BioNTech, kao i Modernom.

Od oko 1,9 milijardi doza za koje se očekuje da će u ovoj fazi nabaviti EU, Francuska želi osigurati oko 295 milijuna doza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!