19:31 / 10.01.2020.

Autor: D.M./HRT

Frans Timmermans ekskluzivno za HRT

-

-

Foto: - / -

Izvršni potpredsjednik EK govori o svojem resoru: borbi protiv klimatskih promjena te posljedicama i poukama iz najnovije krize između SAD-a i Irana.
Izvršni potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans dao je ekskluzivni intervju za HRT u kojem je govorio o svojem resoru: borbi protiv klimatskih promjena te posljedicama i poukama iz najnovije krize između SAD-a i Irana.

- Ne samo zbog krize s klimom, nego i zato što smo sada u središtu nove industrijske revolucije; digitalizacija, informacijske tehnologije, novi oblici mobilnosti, to se upravo događa u cijelome svijetu! I Europa se mora organizirati tako da od toga imaju korist svi naši građani. Jer u svakoj industrijskoj revoluciji, ako se niste organizirali, mali broj ljudi postat će jako bogat, a većina će se naći na gubitničkoj strani. Zato moramo osigurati da u našem društvu nitko ne bude gubitnik. I za to trebamo europski Zeleni dogovor, smatra Timmermans. 

Što ste manje ovisni o fosilnim gorivima, strateški ste u boljem položaju

- Europska unija učinit će sve što može da se spasi Iranski nuklearni sporazum, da on ostane na životu. Ali i ova kriza pokazuje da što ste manje ovisni o fosilnim gorivima, strateški ste u boljem položaju jer vas nitko ne može ucjenjivati. I to je dobar razlog da se Europa udalji od fosilnih goriva, prema održivijim izvorima energije. A ključno je u vanjskoj politici Europske unije da budemo ujedinjeni. Ako se u nečemu ne slažemo, onda nemamo važnost, nismo relevantni. Na svjetskoj razini smo bitni samo ako imamo zajedničku vanjsku politiku, bio to Iran, kao sada, ili Libija, koja je također veliki izazov, kazao je Timmermans. 

Cijeli intervju pogledajte sutra u 16 sati na Prvom programu u našem magazinu Agenda: Svijet.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!