07:56 / 01.01.2020.

Autor: T.D./Hina

Frka-Petešić: Predsjedanje EU-om velika čast, odgovornost i prilika

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predsjedanje EU-om, ističe Frka-Petešić, ujedno je i prilika da još jače afirimiramo svoj identitet, kulturu i suverentitet.
Predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić izjavio je u srijedu u povodu početka hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije da to predstavlja veliku čast i odgovornost za Hrvatsku, kao i priliku da još jače afirmiramo svoj identitet, kulturu i suverenitet.

- Mislim da je to velika čast i velika odgovornost za Hrvatsku, kao i velika prilika da se pokažemo Europi i cijelom svijetu u najboljem svjetlu, izjavio je Frka-Petešić novinarima na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića te ujedno u ime Vlade svima zaželio sretnu Novu godinu.

Zagrepčani su u novu godinu ušli uz svirku Prljavog kazališta, koje je u prvim minutama 2020. godine izvelo pjesmu Mojoj majci (Ruža hrvatska), pri čemu je Frka-Petešić podsjetio na povijesni koncert te grupe prije 30 godina na istom tom trgu, kada je, kako je kazao, "prekinuta hrvatska šutnja".

- Tada se 200 tisuća naših ljudi okupilo da bi otpjevalo Ružu hrvatsku i to je označilo početak hrvatskog puta prema neovisnosti. Imali smo težak put prema neovisnosti, ostvarili smo je, obranili smo se, pobijedili i postali članica Europske unije, kazao je Frka-Petešić, apostrofirajući da Hrvatska danas predsjeda EU-om, dok je Rijeka postala europska prijestolnica kulture.

Kaže da je to prije svega veliko priznanje svima onima koji su ugradili svoje živote u našu slobodu, kao i svim građanima i cijeloj Hrvatskoj, te da kao nacija možemo biti ponosni na to.

Predsjedanje EU-om, ističe Frka-Petešić, ujedno je prilika da još jače afirmiramo svoj identitet, kulturu i suverenitet.

- Uvjeren sam da će 2020. biti sretna za Hrvatsku i da će biti godina Hrvatske u Europi, kazao je Frka-Petešić, poručujući i da smo više nego spremni odgovoriti na sve izazove koji su pred nama u ovoj godini.

S prvim minutama siječnja Hrvatska je preuzela šestomjesečno rotirajuće predsjedništvo Vijećem Europske unije, šest i pol godina nakon što je postala članicom EU-a.

Početak predsjedanja bit će službeno obilježen 9. siječnja 2020. dolaskom članova Europske komisije u Zagreb i koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Međunarodno otvaranje hrvatskog predsjedanja bit će 15. siječnja koncertom u Bruxellesu, na dan međunarodnog priznanja Hrvatske i mirne reintegracije Podunavlja.

Hrvatska je za predsjedanje Vijećem EU-a izabrala slogan "Snažna Europa u svijetu punom izazova", a program predsjedanja utemeljen je na četiri prioritetna područja: Europa koja se razvija; Europa koja povezuje; Europa koja štiti i Europa koja je utjecajna.

Tijekom hrvatskog predsjedanja održat će se oko 1400 sastanaka na raznim razinama, većinom u Bruxellesu, dok će se u Hrvatskoj održati ukupno 161 događaj, od čega dvije trećine u Zagrebu. Najvažniji među njima i vrhunac predsjedanja bit će neformalni sastanak na vrhu EU-a i zapadnog Balkana 7. svibnja u Zagrebu.

Predviđeno je i devet ministarskih konferencija od kojih će pet biti u Zagrebu, a četiri izvan njega.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!