Frontex će čuvati cjelokupnu granicu Crne Gore?

10.05.2023.

14:27

Autor: HRT/D.M./Hina

Frontex

Frontex

Foto: Ognen Teofilovski / Reuters

Vijeće Europske unije donijelo je odluku o zaključenju Sporazuma između EU-a i Crne Gore prema kojem će Agencija za europsku graničnu i obalsku stražu (Frontex) ubuduće štititi cjelokupnu crnogorsku granicu, a ne samo područja na zajedničkoj granici s državama Unije, piše u srijedu podgorička Pobjeda.

Taj Sporazum u veljači je prihvatila crnogorska vlada.

Prethodnim Sporazumom iz lipnja 2020., Frontex pomaže Crnoj Gori u kontroli granica s Hrvatskom i Italijom u situacijama pojačanog priljeva migranata s Bliskog istoka i iz područja sukoba, dok će prema novom sporazumu Frontex proširiti svoju nadležnost i na granice prema Albaniji, Kosovu, Srbiji te Bosni i Hercegovini, odakle je najveći priljev migranata i ilegalnih prelazaka granice. Sporazum će, kako prenosi Pobjeda, stupiti na snagu objavom u Službenom listu Europske unije.

U Crnoj Gori je u 2022. registristrirano rekordnih više od 8500 migranata, što je 150 posto više nego godinu prije, podaci su crnogorske policije.

Sporazum između EU-a i Crne Gore predviđa raspoređivanje timova na kopnenoj, morskoj i zračnoj granici te da se aktivnosti mogu provoditi i u zoni crnogorskog susjedstva. Kad su u pitanju ovlaštenja koja će imati članovi Frontexova tima, u sporazumu se navodi da se pri obavljanju zadataka i izvršavanju svojih ovlaštenja članovi tima moraju pridržavati zakona i drugih propisa Crne Gore i primjenjivog prava EU-a i međunarodnog prava.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!