20:36 / 23.05.2018.

Autor: D.M./HRT

Giuseppe Conte dobio mandat za sastav vlade

-

-

Foto: - / -

Giuseppe Conte, 54-godišnji profesor prava i politički početnik, kandidat je koalicije Lige i M5S-a. Nikad nije bio izabran u parlament, a dolazi iz kruga M5S.
Talijanski predsjednik Sergio Mattarella dao je Giuseppeu Conteu mandat za sastav nove vlade koju čine krajnje desna Liga i antiestablišmentski Pokret 5 zvijezda, objavio je ured talijanskog predsjednika. 

Giuseppe Conte
, 54-godišnji profesor prava i politički početnik, kandidat je koalicije Lige i M5S-a. Rođen u talijanskoj pokrajini Foggi na jugu zemlje Conte nikad nije bio izabran u parlament, a dolazi iz kruga M5S. Taj sveučilišni profesor, stručnjak za građansko i upravno pravo koji sada radi u Firenci, nepozant je široj javnosti.

Conte bi sada trebao sastaviti popis ministara koji mora odobriti Mattarella prije nego vlada može prisegnuti. Italija je u slijepoj ulici od izbora u ožujku koji nisu donijeli jasnog pobjednika. Nakon tjedana bezuspješnih pregovora između različitih stranaka, M5S i Liga konačno su postigli sporazum o vladi prošli petak. Budući da je Conte politički početnik, kritičari kažu da bi mogao biti izrazito slab lider koji će imati neznatni utjecaj na koalicijske partnere.

"Svjestan sam da moramo potvrditi mjesto Italije u Europi i u svijetu", rekao je Giuseppe Conte novinarima nakon završetka razgovora s predsjednikom Sergiom Mattarellom koji je trajao gotovo dva sata. Usto je kazao da je sudjelovao u izradi zajedničkog programa koji su javnosti iznijeli M5S i Liga i koji odlučno okreće leđa štednji i traži ponovno pregovaranje o europskim ugovorima. "S predsjednikom Republike razgovarao sam o osjetljivom i važnom trenutku u kojemu živimo. Vani je zemlja koja očekuje vladu promjena i odgovore", istaknuo je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!