13:51 / 18.02.2021.

Autor: Hina/HRT

Glavna slovenska infektologinja skeptična oko cijepljenja Sputnikom V

Rusko cjepivo Sputnjik V

Rusko cjepivo Sputnjik V

Foto: Shamil Zhumatov / Reuters

Glavna slovenska epidemiologinja Bojana Beović skeptično gleda na mogućnost da bi, uz postojeća cjepiva protiv bolesti COVID-19 koja se koriste u Sloveniji, moglo biti odobreno i rusko cjepivo Sputnik V, ocijenivši da bi postupak odobrenja tog cjepiva na razini zemlje bio bitno dugotrajniji i detaljniji.

Beović vodi stručni tim vlade za COVID-19, no uskoro prestaje sudjelovati u toj skupini nakon što je izabrana za predsjednicu Liječničke komore.

Upitana na vladinoj konferenciji za novinare treba li i Slovenija odobriti rusko cjepivo kojim se već koriste Mađarska i Srbija, a želi ga naručiti i hrvatska Vlada, ona je rekla da je cjepivo Sputnik V vrlo učinkovito, no da je problem u tome što Rusija ni u jednoj fazi njegova razvoja nije surađivala s međunarodnim organizacijama. Da bi to cjepivo dobilo dozvolu slovenskog regulatora, prema njezinim bi riječima trebalo proučiti 60-ak tisuća stranica dokumentacije o njegovu razvoju i proizvodnji.

Opcija da bi dobilo odobrenje kao sigurno i učinkovito postoji, ali bi postupak bio bitno dugotrajniji i detaljniji nego za druge lijekove, kazala je Beović, dodavši da u Sloveniji nije uobičajeno da se odobrenje regulatora daje samo uz "političku suglasnost", aludirajući po svemu sudeći na Srbiju i Mađarsku.

Prije toga je premijer Janez Janša rekao da bi Slovenija mogla cijepiti i ostalim cjepivima koja su se pojavila na svjetskom tržištu, ali samo ako ih prethodno odobri europska agencija za lijekove EMA i nacionalni regulator, pri čemu je spomenuo i Sputnik V.

Govoreći o trenutačnom stanju epidemije COVID-19 u Sloveniji, Beović je rekla da imunost stanovništva još nije dovoljna, pa će i dalje biti potrebne restriktivne mjere, a veće količine cjepiva Slovenija očekuje tek u travnju.

U Sloveniji je do sada službeno potvrđena zaraza kod gotovo 190 tisuća ljudi, ali se procjenjuje da je u kontaktu s virusom zapravo prokuženo najmanje 30 posto stanovništva, no mjere su prema njezinim riječima i dalje potrebne kako bi se epidemija držala pod kontrolom. Bez mjera i restrikcija epidemija bi prestala tek kad se prokuži 70 posto stanovništva, pojasnila je.

Dodala je da je u Sloveniji potvrđena prisutnost britanskog soja koronavirusa, ali da vjerojatno ne čini više od dva posto ukupnih zaraza, dok brazilski i južnoafrički soj dosadašnjim načinom analize još nisu nađeni. Britanska varijanta još nema velikog utjecaja na epidemiju COVID-19, no stanje i dalje treba pratiti, a ako epidemiološke krivulje opet krenu prema gore, mjere će trebati zaoštriti, rekla je Beović.

U Sloveniji su u posljednja 24 sata potvrđena 872 nova slučaja zaraze, te 10 smrtnih posljedica od bolesti COVID-19, objavila je vlada. Epidemiološka slika i dalje se popravlja jer je broj zaraženih prije sedam dana bio 1386. U bolnicama je trenutačno samo 619 COVID bolesnika, od čega 117 na intenzivnim odjelima.

Do sada je u Sloveniji prema podacima ministarstva zdravstva bilo cijepljeno 77.647 osoba, a s dvije doze njih 48.592.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!