07:38 / 09.11.2020.

Autor: HRT

Godišnjica pada Berlinskog zida

Ilustracija: REUTERS/Hannibal Hanschke

Ilustracija: REUTERS/Hannibal Hanschke

Foto: - / REUTERS

Berlinski zid je "pao" 9. studenog 1989. godine. Zid je bio 160 kilometara dugačka barijera koja je odvajala Zapadni od Istočnog Berlina i okolnog teritorija Njemačke Demokratske Republike.
Berlinski zid je "pao" 9. studenog 1989. godine. Zid je bio 160 kilometara dugačka barijera koja je odvajala Zapadni od Istočnog Berlina i okolnog teritorija Njemačke Demokratske Republike. Sagradila ga je istočnonjemačka vlast, čija je propaganda taj objekt nazvala "Antifašističkim obrambenim zidom".

➡️ Berlinski zid: 30 godina od ideološke i geopolitičke podjele Njemačke

Svrha zida je bila onemogućiti bijeg stanovnika iz Istočne u Zapadnu Njemačku. Počeo se graditi 13. kolovoza 1961. godine i više je puta nadograđivan. Bio je oličenje Hladnog rata.

U kontekstu dezintegracije socijalističkog bloka okupljenog oko Sovjetskog Saveza, dugogodišnji vladar DDR-a Erich Honecker, je 18. listopada 1989. godine podnio ostavku.

Pod pritiskom demonstracija i međunarodne situacije gdje su se ljuljali svi režimi u Istočnoj Europi, politbiro Socijalističke partije Njemačkog ujedinjenja (SED) na čelu sa Honneckerovim nasljednikom Egonom Krenzom je 9. studenog 1989. godine odlučio dopustiti emigriranje na Zapad.

Već 9. studenog 1989. godine su ljudi samoinicijativno počeli fizički razbijati dijelove Zida, a 13. studenog je istočnonjemačka vojska počela s organiziranim uklanjanjem nekih njegovih dijelova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!