22:35 / 01.08.2019.

Autor: HRT

Godišnjica Varšavskog ustanka, Maas zatražio oprost

Foto: Gazeta/Jedrzej Nowicki/REUTERS

Foto: Gazeta/Jedrzej Nowicki/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Najveća je to oružana pobune ilegalnog otpora u Europi okupiranoj od nacista. Ustanak je trajao 63 dana i ugušen je u krvi.
Poljska obilježava 75. godišnjicu Varšavskog ustanka - najveće oružane pobune ilegalnog otpora u Europi okupiranoj od nacista. Ustanak je trajao 63 dana i ugušen je u krvi. Prvog kolovoza 1944. poljski pokret otpora pokušao je osloboditi Varšavu od nacističke okupacije. Poginulo je oko 200 tisuća ljudi.

Na svečanom obilježavanju, među ostalima, bili su poljski predsjednik Duda, premijer Moravjecki te njemački šef diplomacije, koji se u ime njemačkog naroda ispričao za zločine i zatražio oprost za zlodjela u Drugom svjetskom ratu.

- Došao sam odati počast poginulima i zamoliti obitelji stradalih i poljski narod za oprost. Sramim se zbog onoga što su vašoj zemlji učinili Nijemci i što su učinili u ime Njemačke, kazao je Heiko Maas.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!