09:45 / 10.05.2022.

Autor: Hina/A.P.C.

Golob ne želi veleposlanike bliske Janši

Golob ne želi veleposlanike bliske Janši

Golob ne želi veleposlanike bliske Janši

Foto: Borut Zivulovic / REUTERS

Pobjednik slovenskih parlamentarnih izbora i budući premijer Robert Golob najavio je da će osporiti postavljanje 15 veleposlanika čije je imenovanje pokrenula odlazeća vlada Janeza Janše.


- Ako predsjednik države Borut Pahor odobri 15 veleposlanika, bliskih suradnika premijera Janeza Janše, naša će stranka Pokret sloboda pokrenuti postupke da se smijene, kazao je Robert Golob  na javnoj tribini u ponedjeljak navečer.


O protivljenju da se na veleposlanička mjesta potvrde kandidati koji su vrlo bliski Janši i to pred sam kraj mandata njegove vlade Golob je, kako je istaknuo, već obavijestio Pahora. 


- Očekujemo njegovo razumijevanje činjenice da nova vlada ne može provoditi vanjsku politiku s veleposlanicima koji bi se toj politici suprotstavljali, kazao je Golob.


Dodao je kako smatra da je to što namjerava provesti potpuno legitimno i da bi to napravila svaka nova vlada.Golob je najavio i da će nova vlada provesti opsežne potrebne kadrovske promjene u državnom aparatu i javnim poduzećima.


- Striktno i dosljedno moramo početi ispitivati stručnost i kvalificiranost svih kadrova u državi, kazao je Golob.


Kao jedan od prioriteta nakon formiranja nove vlade,  istaknuo je ponovnu regulaciju cijena energenata. 


Najavio je da će se osnovati i nova ministarstva u vladi koja će se baviti klimatskim promjenama i energetskim pitanjima.


Imena većine ministara u njegovoj vladi bit će poznata u srijedu, dva dana prije konstitutivne sjednice novog parlamenta, najavio je Golob. 


Budući premijer prije prve sjednice novog saziva parlamenta treba dogovoriti osnove koalicijskog ugovora svog Pokreta sloboda sa Socijalnim demokratima Tanje Fajon i Ljevicom Luke Meseca.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!