13:55 / 27.08.2019.

Autor: V.K./Hina

Google opet pod istragom EK

Ilustracija: Pixabay

Ilustracija: Pixabay

Foto: - / -

Europski regulatori pokrenuli su istragu kako bi utvrdili favorizira li Google svoj alat za traženje radnih mjesta na štetu drugih kompanija koje nude tu uslugu.
Europski regulatori pokrenuli su istragu kako bi utvrdili favorizira li Google svoj alat za traženje radnih mjesta na štetu drugih kompanija koje nude tu uslugu, izjavila je u utorak europska povjerenica za zaštitu tržišnog natjecanja Margrethe Vestager.

Google je pokrenuo tu uslugu prije dvije godine, potaknuvši u međuvremenu niz prigovora konkurentskih tvrtki da ih pokušava istisnuti s tržišta.

Početkom kolovoza 23 tražilice koje posluju u Europi pozvale su Europsku komisiju da naloži obustavu Googleove usluge za vrijeme istrage o mogućem kršenju propisa o ravnopravnoj tržišnoj utakmici.

Vestager je proteklih godina Googleu u tri odvojena predmeta izrekla novčane kazne u ukupnoj vrijednosti 8,25 milijardi eura a danas je izrazila sumnju da kompanija možda primjenjuje slične metode i na drugim područjima.

- Trenutno pokušavamo utvrditi da li se slična praksa možda primjenjivala i u drugim dijelovima Googleova poslovanja - poput usluge pretraživanja radnih mjesta, poznatije pod nazivom "Google for Jobs", kazala je Vestager na konferenciji u Berlinu.

Komisija bi mogla usvojiti propise kako bi zauzdala tehnološke divove ne budu li igrali pošteno, dodala je.

Tu je i šire pitanje vezano za naša društva - smatramo li poštenim da kompanije poput Googlea i drugih u tako velikoj mjeri odlučuju o uspjehu ili propasti drugih tvrtki i da koriste tu moć kako im se prohtije, istaknula je Vestager.

Ako ne odgovor ne, možda ćemo utvrditi da nam trebaju propisi kako bismo se pobrinuli da te platforme ne koriste svoju moć nepravedno i diskriminatorno, poručila je povjerenica EU-a na odlasku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!