Gotovo 110 tona kokaina zaplijenjeno u Antwerpenu u 2022.

10.01.2023.

15:11

Autor: HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Leon Rafael / SHUTTERSTOCK

Belgijske vlasti zaplijenile su gotovo 110 tona kokaina u 2022. u belgijskoj luci Antwerpenu, koja je glavni ulaz u Europu te droge što dolazi iz Latinske Amerike, što je novi rekord.

Brojčani podatak objavila je belgijska carinska služba na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji Belgije i Nizozemske kako bi istaknule pojačanu suradnju dviju zemalja u suzbijanju međunarodnog krijumčarenja droge.

Te dvije susjedne zemlje su uz Španjolsku glavni putovi ulaska kokaina, koji većinom dolazi iz Paname, Kolumbije i Ekvadora, na europski kontinent.

Zapljena se intenzivirala u jesen, istaknula je glasnogovornica belgijske carine. Podsjetila je da su božićni i novogodišnji blagdani vrhunac u konzumaciji kokaina.

"Narkoterorizam" 

Na konferenciji je upozoreno da su kriminalne organizacije sve kreativnije u odgovoru na rast potražnje za kokainom, čemu vlasti moraju doskočiti.

Tako primjerice ekipe nizozemskih ronilaca u antwerpenskoj luci pregledavaju oplatu broda ispod vodene linije u potrazi za skrivenom drogom.

Belgijska i nizozemska vlada sve su zabrinutije zbog širenja kriminala na svom teritoriju u vezi s preprodajom droge.

U ponedjeljak je u Antwerpenu ubijena 11-godišnja djevojčica u pucnjavi na njezinu kuću, vjerojatno u obračunu dviju suparničkih banda.

Krajem 2022. državno tužiteljstvo tog flamanskog grada izvijestilo je da je u zadnjih pet godina evidentiralo više od 200 čina nasilja povezanih s drogom.

Prijetnjama je izložen i sam državni vrh: u rujnu je spriječena planirana otmica belgijskog ministra pravosuđa Vincenta Van Quickenbornea.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!