15:24 / 09.10.2019.

Autor: T.D./Hina

Gotovo dva milijuna Europljana traži da nakon brexita ostanu u Velikoj Britaniji

Ilustracija: Pixabay

Ilustracija: Pixabay

Foto: - / -

Premijer Boris Johnson ponavlja da će njegova zemlja izaći iz Europske unije 31. listopada sa sporazumom ili bez njega i navodi da je spreman na neuredni izlazak.
Gotovo dva milijuna Europljana tražilo je da ostanu u Velikoj Britaniji nakon brexita, od kojih pola milijuna samo u rujnu, kako se približava rok za izlazak, navode statistike koje je u srijedu objavila vlada.

Ukupno je do kraja rujna primljeno 1,8 milijuna molbi (1 860 200), od kojih 520 600 samo u rujnu.

- To pokazuje njihovu zabrinutost, rekao je Nicholas Hatton, utemeljitelj The3Million, udruge koja brani interese europskih građana Velike Britanije. Kada se zastrašuje ljude, oni se zabrinu i pokušavaju osigurati svoj status, a vlada ih zastrašuje opasnostima nepostizanja sporazuma, rekao je.

Premijer Boris Johnson ponavlja da će njegova zemlja izaći iz Europske unije 31. listopada sa sporazumom ili bez njega i navodi da je spreman na neuredni izlazak, bez obzira na gospodarske ili socijalne posljedice.

Ukupno je više od 1,5 milijuna dobilo pozitivan odgovor, prema službenim statistikama, za 61 posto odobren je stalni boravak ("settled status") koji su dobile osobe koje su ondje živjele neprekidno najmanje pet godina, što im omogućuje nastavak rada i socijalnu potporu nakon brexita.

"Pre settled status" dobilo je 38 posto drugih koji borave u Velikoj Britaniji kraće razdoblje. Taj status im omogućuje da ostanu dodatnih pet godina u zemlji i da traže stalni status kada potekne rok od pet godina stalnog boravka. Poljaci, Rumunji i Talijani najbrojniji su podnositelji tih molbi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!