Gotovo svaki treći avioputnik u Europi kasnio u 2022.

10.01.2023.

10:00

Autor: T.V./Hina/HRT

Gotovo svaki treći avioputnik u Europi kasnio u 2022.

Gotovo svaki treći avioputnik u Europi kasnio u 2022.

Foto: - / Shutterstock

Civilni zračni promet u Europi lani je bio vrlo neredovit, a zrakoplovi su često kasnili pa je trećina putnika bila zahvaćena kašnjenjima i otkazivanjima letova, pokazali su rezultati istraživanja portala Airhelp.

Unatoč prorijeđenom redu letenja, 244 milijuna putnika ili nešto manje od 31 posto od ukupno prevezenih 795 milijuna bilo je pogođeno kašnjenjima i otkazivanjima u zadnji tren, pokazuje analiza toga portala.

Usporedbe radi, tijekom 2019. godine - posljednje prije krize s koronavirusom, 24 posto putnika bilo je zahvaćeno kašnjenjima i otkazivanjima, od njih ukupno 1,12 milijardi.

- Osobito je ljeto pokazalo da je osoblje zračnih luka i prijevoznika nespremno u uvjetima povećanja zračnog prometa nakon pandemije, rekao je šef Airhelpa Tomasz Pawliszyn.

Prema studiji, tijekom ljetnih mjeseci do 40 posto putnika imalo je teškoća s letovima. Uz slabosti osoblja, ostali glavni uzroci kašnjenja bili su štrajkovi i nepovoljni vremenski uvjeti.

Pawliszyn upozorava da poboljšanja na vidiku nema ni za 2023. godinu.

- Očekujemo nastavak negativnih trendova i u ovoj godini. Kao i u mnogim drugim industrijama, nedostatak kvalificiranih radnika i dalje je ozbiljan problem, a dodatni izazov su štrajkovi, izjavio je.

Prema Airhelpu, Nizozemska je bila zemlja s najviše kašnjenja, a slijede Velika Britanija i Njemačka, a Krf, Manchester i Frankfurt vodeće su zračne luke po netočnosti tijekom prošle godine.

U obzir su uzeti letovi koji su kasnili u polasku više od 15 minuta, kao i oni otkazani u tjednu prije planiranog polijetanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!