14:03 / 17.09.2020.

Autor: I.D./HINA

Grad München zabrinut zbog održavanja alternativnog Oktoberfesta

Foto: motointermedia/Pixabay

Foto: motointermedia/Pixabay

Foto: - / -

Unatoč higijenskim mjerama potrebno je izbjeći okupljanja, upozorava Bernd Zwissler, anesteziolog u gradskoj sveučilišnoj bolnici.
Vlasti grada Münchena, koje su zbog pandemije otkazale Oktoberfest, strahuju da bi alternativne manifestacije u slavu piva mogle izazvati upravo ono što se nastoji izbjeći, porast broja zaraženih.

Münchenski gradonačelnik Dieter Rieter pozvao je u četvrtak sudionike događaja u kojima bi moglo sudjelovati oko 50 pubova, da budu oprezni i suzdržani.

- Jesen bez 'Wiesna' (bavarski naziv za Oktoberfest) - nešto definitivno nedostaje. Za mene postoji samo original, rekao je Reiter.

Liječnici su također izrazili zabrinutost jer se ove subote planira održati tradicionalna smotra limene glazbe koja uobičajeno prati svečanost otvaranja bačvi piva.

- Unatoč higijenskim mjerama potrebno je izbjeći okupljanja, upozorava Bernd Zwissler, anesteziolog u gradskoj sveučilišnoj bolnici.

Clemens Wendtner, čelnik zaraznog odjela u bolnici Schwabing, također sa skepsom gleda na alternativnu jesensku proslavu piva. Pozvao je sudionike da ne zaborave na važnost kontrole pandemije.

Vlasnici lokala u Münchenu organizirali su "pub Wiesn", a taj bi događaj  trebao početi u subotu i potrajati do 4. listopada kao zamjena za otkazani tradicionalni Oktoberfest.

Christian Ude koji je prije Reitera godinama bio gradonačelnik Münchena, trebao bi otvoriti bačvu s pivom u tradicionalnom stilu u baru blizu glavnog kolodvora u subotu, piše lokalni dnevni list.

Reiter i premijer Bavarske Markus Soeder objavili su u travnju da će događaj koji privuče oko 6 milijuna posjetitelja svake godine, biti otkazan zbog pandemije koronavirus, što će biti prvi put od Drugog svjetskog rata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!