Građani Kosova na korak do bezviznog režima s EU-om

09.03.2023.

13:44

Autor: HRT/V.G./Hina

Građani Kosova na korak do bezviznog režima s EU-om

Građani Kosova na korak do bezviznog režima s EU-om

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Vijeće EU-a usuglasilo je u četvrtak stajalište o ukidanju viza za građane Kosova i još preostaje potvrda Europskog parlamenta da bi odluka bilo konačna.

Kosovo je uložilo velike napore na poboljšanju svoje sigurnosti, u upravljanju migracijama i usklađivanju s viznom politikom EU-a, izjavila je švedska ministrica za migracije Maria Malmer.

Kosovo je zadnje zemlja sa zapadnog Balkana čiji građani još uvije trebaju vize za ulazak u EU.

Ministri unutarnjih poslova država članica EU-a u četvrtak su u prvom čitanju odobrili odluku o ukidanju viza i sada preostaje još potvrda Europskog parlamenta.

Odluka će stupiti na snagu kada se počne primjenjivati novi sustav za informacije o putovanjima i odobravanje putovanja putnicima koji ne trebaju vizu u EU-u (ETIAS) ili najkasnije 1. siječnja 2024. godine.

Prvotno je bilo planirano da će s primjenom sustava ETIAS početi 1. siječnja ove godine, zatim se govorilo o svibnju ove godine, a prema najnovijim informacijama počet će 1. studenoga 2023.

ETIAS je sustav registracije putnika koji ulaze u EU, a kojima za ulazak nije potrebna viza. Građani tih zemalja morat će prije puta u EU podnijeti zahtjev preko internetske stranice ili preko mobilne aplikacije i platiti naknadu od sedam eura. Odobrenje će vrijediti tri godine ili do isteka važenja putnog dokumenta.

Građani Kosova moći će, poput ostalih građana država zapadnog Balkana, putovati u EU bez viza i ostati do 90 dana u bilo kojem razdoblju od 180 dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!