Grci na ulicama zbog željezničke nesreće, sindikati spremaju veliki štrajk

12.03.2023.

14:57

Autor: M.M./Hina/HRT

Grci na ulicama zbog željezničke nesreće, sindikati spremaju veliki štrajk

Grci na ulicama zbog željezničke nesreće, sindikati spremaju veliki štrajk

Foto: Louiza Vradi / Reuters

Tisuće ljudi demonstrirale su u nedjelju u središtu Atene c u kojoj je 28. veljače poginulo 57 ljudi, a najveći grčki radnički sindikati istodobno se spremaju za skori štrajk diljem zemlje.

Frontalni sudar putničkog i teretnog vlaka koji se dogodio prije gotovo dva tjedna izazvao je gnjev javnosti i potaknuo svakodnevne prosvjede protiv konzervativne vlade i političkog sustava koji je u više navrata ignorirao pozive željezničkih sindikata da se poboljšaju sigurnosni sustavi.

Više od 10.000 pristaša komunističke skupine PAME, radnika u javnom sektoru, umirovljenika i studenata okupilo se u nedjelju ispred parlamenta u središtu Atene. Neki od njih su skandirali Ubojice! i Nećemo zaboraviti.

Većinu od 350 putnika u putničkome vlaku činili su studenti koji su iz Atene, nakon dugoga prazničnog vikenda putovali u Solun.

Najveći grčki radnički sindikati GSEE i ADEDY, koji zajedno predstavljaju više od dva milijuna radnika, u cijeloj će zemlji 16. ožujka organizirati veliki štrajk u znak prosvjeda zbog željezničke nesreće.

Prošli su se tjedan u Ateni i ostalim grčkim gradovima okupili deseci tisuća građana u najvećim uličnim prosvjedima s kojima se vlada suočila od izbora 2019.

Željeznički radnici, koji su organizirali 24-satni štrajk, tvrde da su za nesreću krive godine zanemarivanja, nedovoljnog ulaganja i nedostatnog osoblja, što je naslijeđe grčke dužničke krize koja traje već deset godina.

Mandat aktualne konzervativne vlade završava u srpnju.

Prošli je tjedan obećala da će uložiti u zanemareni željeznički sustav i da će pružiti podršku i pomoć obiteljima žrtava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!